ЗНАТЕ ЛИ КОЈИ МОСТ ЈЕ БИО ТАМО ГДЕ ЈЕ САД БРАНКОВ? Невероватна прича о најлепшем београдском мосту ЗЛЕ СУДБИНЕ

Конструкцијски, мост је био ремек дело светске архитектуре

мост краља александра
Фото: Printscreen

У децембру 1934. године пуштен је у саобраћај први београдски друмски мост преко Саве, назван „Земунски мост краља Александра“. Дигнут је у ваздух у априлу 1941, а на месту висећег моста подигнут је 1957. мост незванично назван „Бранков мост“.

Бранков мост је још и тзв. „главни“ градски мост иако то није и по обиму саобраћаја (по овом параметру води мост „Газела“). По обиму саобраћаја, Бранков мост заузима друго место.

Бранков мост / Фото: Naxi камере

Данашњи мост саграђен је на темељима пређашњег, сасвим другачијег моста који је носио име краља Александра. Био је то величанствен „краљевски“ ланчани тј. висећи мост. Да је „жив“ и данашњи Мост на Ади морао би да „повије нос“ јер му у лепоти не би био ни до појаса! Мост краља Александра су красила два пилона у српско-византијском стилу који су стајали на величанственим постаментима који и данас носе Бранков мост. На улазима на мост требало је да стоје четири монументалне коњаничке статуе: Цара Душана и краља Петра I Карађорђевића са десне стране обале а хрватског краља Томислава и босанског краља Трвтка са леве.

Ипак, надолазећи ратни сутон (1934. година) у чијим ужасима је мост и страдао, спречили су „крунисање“ моста.

Конструкцијски, мост је био ремек дело светске архитектуре. Наиме, Саву је требало премостити мостом без иједног стуба подупирача у средини, с обзиром на то да се мост налази у зони пристаништа где је неопходно обезбедити услове за несметано окретање бродова. Мост краља Александра је удовољавао овим захтевима.

После рата, изграђен је нови мост – својеврсни светски рекордер! Бранков мост је, са главним распоном од 261 м, својевремено држао рекорд у свету за овакав тип моста. Реч је о континуалном систему тзв. коловозне табле у виду ортотропне плоче која је на овом мосту први пут примењена код нас.

Још једна занимљивост везана за овај мост за коју вероватно нисте знали је да Бранков мост у ствари чине два самостална моста близанца од којих је један, онај у правцу Новог Београда, старији чак 15 година.

Фото: Немања Панчић

Наиме, после 15 година употребе овог моста и изградње Новог Београда, његов капацитет је постао недовољан. Када пролазите Савским шеталиштем или крстарите реком испод овог моста обратите пажњу. Видећете да су у питању два потпуно одвојена моста, чак у детаљима и различита. А када прелазите преко њега разлику је готово немогуће приметити.

Еспресо

1 коментар

Comments are closed.