СРАМНО ИСКОРИСТИЛИ ЈАСЕНОВАЧКЕ ЖРТВЕ Слагали да су рекламу за наочаре снимили у злогласном логору да би привукли пажњу

Аустралијска компанија „Valley Eye Wear“ која се бави продајом наочара изазвала је згражавање јавности када је објаљено да је свој рекламни спот снимила у злогласном логору Јасеновац, у коме је, према неким изворима живот изгубило више од 700.000 људи Срба, Јевреја и Рома, међу њима и много деце.

јасеновац
Логор Јасеновац/Фото: Wikipedia

Представљајући нову колекцију, манекен шета завејаном пољаном по тмурном зимском дану. Назире се, како се наводи, да је идеја маркетиншког стручњака који је смислио ову, у најмању руку, дегутантну кампању, да се кроз наочаре које производи компанија види кроз сваку таму, па и ову монструозну која је прогутала на десетине хиљада људи који су умрли у најстрашнијим мукама, пишу Вечерње новости.

јасеновац

„Није Јасеновац, све је маркетиншки трик“

Међутим, како наводи ТВ Прва, аустралисјка компанија није користила логор Јасеновац, што се може видети и гледањем рекламног спота, објављеног на Јутјубу, него се ради о споменику Револуције народа Мославине, посвећеног Другом светском рату, а који се такође налази у Хрватској.

На профилу компаније, на мрежи Инстаграм, поред једне фотографије наводи се објашњење да је „снимање рађено у Хрватској поред споменика у знак сећања на стотине хиљада људи који су страдали на овом месту“.

Иако се испоставило да спот није сниман у Јасеновцу, сама одлука да се тај злогласни логор користи као маркетишки трик, изазвала је многобројне коментаре попут оних да су „могли да оду у Аушвиц да снимају“, „да позадина слика лепо прогања“…

„Новости“ пишу и да су се, незванично, појавиле информације да је у ову кампању прсте умешала хрватска заједница у Аустралији чији су чланови предложили ову локацију за снимање спотова.

У Јавној установи „Спомен-подручје Јасеновац“, „Новостима“ нису потврдили да је ту сниман овај рекламни спот. Како су им рекли, изненађени су и да ће коментарисати случај тек када буду у потпуности испитали о чему се ради.

Такође, на друштвеним мрежама је покренута и кампања да тај бренд треба да се бојкотује.

Блиц