Главни задатак Црне Горе је промоција ширења НАТО-а у региону и УВЛАЧЕЊЕ СРБИЈЕ у чланство

Комуникациона стратегија Владе Црне Горе под називом „Црна Гора чланица НАТО-а за период до 2020. године“ предвиђа да ће Црна Гора у наредном периоду активно радити на промоцији вредности Алијансе на Западном Балкану кроз „јавну дипломатију“. Јасно је да је главни циљ увлачење Србије у чланство.

стратегија владе црне горе
Фото: Славомир Камински, Ројтерс

У документу који је црногорска Влада усвојила прошлог четвртка између осталог се наводи да НАТО препознаје Западни Балкан као стратешки важан регион за стабилност Европе и целе евроатлантске зоне, као и да је опредељен за интезивну политичку и практичну сарадњу у региону.

„Због тога је унапређење стратешке комуникације тј. јавне дипломатије на Западном Балкану, одређено као један од важних задатака НАТО-а, што је садржано у стратешким комуникационим документима. Имајући у виду дугогодишње искуство Црне Горе у овој области, посебно у погледу спровођења кампање за повећање подршке за чланство у НАТО-у, очекује се наше активније ангажовање у области јавне дипломатије, а посебно у државама региона и државама аспирантима. Нарочито је релевантно преношење наших искустава и научених лекција“, истиче се у стратегији Владе.

Поред овог, у документу се такође наводи и да треба радити на представљању практичних предности НАТО чланства, при чему фокус мора бити на младима, као и да део црногорске јавности и даље сматра да је „чланство у НАТО-у више интерес политичара него грађана“.

„Намеру Владе Црне Горе да у наредним годинама активно промовише вредности и ширење НАТО-а у региону, председник Праве Црне Горе Марко Милачић коментарише као апсурдну, и то пре свега јер „црногорска власт није могла и желела да успостави поштену, фер и демократску стратегију у самој Црној Гори“, па је сада, како каже, према истраживањима блиским режиму видљиво да је подршка НАТО-у у Црној Гори мања него отпор Алијанси, односно да је сама Црна Гора и даље против чланства у НАТО-у.

Све то, како додаје, „говори о апсурдности читаве ситуације да једна земља попут Црне Горе која је суштински против уласка у НАТО треба да заводи НАТО у региону“. Међутим, са друге стране, за Милачића такође нема дилеме и да недавно усвојена стратегија црногорске Владе превасходно има за циљ насилно увлачење Србије у Алијансу.

„Чињеница је да све друге земље у региону су или чланице НАТО-а као Хрватска, Албанија, или преко мора Италија, или су протекторати као што су Косово или Босна и Херцеговина, тако да се према тим земљама сигурно неће спроводити та комуникација и јавна дипломатија, тако да остаје једино — Србија“.

„У том смислу, дефинитивно је и да циљ ове комуникационе стратегије јесте онај циљ који је прокламован годинама, а чини ми се, и деценијама уназад, а то је циљ атлантизације Србије. Јасно је да је Црна Гора постала чланица НАТО-а не толико због саме Црне Горе, колико због Србије. Црна Гора је једна степеница у поробљавању Србије и њеном учлањењу у НАТО. И зато ће Црна Гора сада да послужи као једна врста батине, али пошто смо мали, боље да искористим термин „прутића“ за те прљаве послиће, али и због утицаја на одређене структуре по дубини у Србији где је то могуће“, предвиђа Милачић за Спутњик.

По његовом мишљењу, очигледно је „да Црна Гора спроводећи ову комуникациону стратегију сада и формално постаје класична марионета Вашингтона, Брисела и атлантистичких центара моћи“, а што је, како сматра, само наставак „модерног бешчашћа“ званичне Подгорице.

„И буквално ћемо служити овде као класична испостава чија ће улог бити да спроводи у овом региону, ја ћу рећи, дестабилишуће процесе. То неће бити никаква јавна дипломатија нити било каква комуникациона стратегија, него канал за дестабилизацију читавог региона, а на нашу велику жалост, то ће спроводити црногорска власт од новца пореских обвезника“, јасан је Милачић.

„Наше је у Црној Гори да се системски и дугорочно бунимо против тога и да пре свега сменивошћу власти успоставимо елементарне демократске услове како бисмо те и многе друге одлуке власти преиспитали и ускладили са вољом већине грађана Црне Горе“, закључује Милачић на крају разговора за Спутњик.

Небојша Поповић, Спутњик

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.