„ОТАЦ ГА ЈЕ ЗГРАБИО ОНАКО КРВАВОГ…“ Наивна дечја игра у секунди се претворила у НЕЗАПАМЋЕНУ ТРАГЕДИЈУ

Све док се у Србији не буде кривично одговарало за нехат, овакве трагедије биће све чешће. Капија усмртила дечака. Уместо немара, јавашлука и неодговорног понашања – крив је „несрећни случај“.

капија
Фото: Ненад Павловић, РАС Србија

Наивна дечја игра у недељно предвечерје, у смедеревском насељу Ковачићево, завршила се трагично: на дечака Вука С. (4) пала је тешка метална капија и усмртила га.

Ужасна трагедија догодила се на улазу у двориште комшија малог Вука, буквално на неколико метара од места где су седели родитељи седмогодишњице девојчице, која се на улазу играла са три године млађим, настрадалим дечаком.

Гурали су капију, која није имала граничник. Када је стигла до краја искочила је из лежишта и свом својом огромном тежином поклопила дечака.

– Ту су била паркирана кола, да је само мало даље пала на њима би се зауставила, али судбина… Када су чули тресак, њени родитељи су одмах излетели, подигли капију, и Вуков отац је дотрчао. Било је језиво, много, много крви. Мали Вук је био паметан, ретко дете. Више га нема – кроз сузе прича Живорад С., рођак настрадалог дечака.

Вукови родитељи су се венчали пре око пет и по година, објашњава, он им је био јединац.

– Отац га је зграбио онако крвавог и одвезао у Хитну помоћ. Чујем да су лекари били стварно упорни. И овде у Смедереву и после у Београду, где су га одмах превезли, десет њих се борило за његов живот, али му није било спаса – једва чујно говори Живорад.

У београдском Ургентном центру лекари су, након једносатних безуспешних покушаја да спасу малог Вука, око 21.30 само могли да констатују смрт.

Више тужилаштво у Смедереву је, како то процедура у овим случајевима предвиђа, наложило обдукцију, која је само потврдила да су повреде од пада и удара тешког метала биле фаталне. За сада, ово се води као несрећни случај, нема елемената за кривично гоњење, незванично сазнајемо.

М.Ђорђевић, Блиц/Хронограф