ПАТРИЈАРХУ ПОЗЛИЛО због скандала који протеклих дана потресају Српску православну цркву!

Патријарху позлило! Био црвен у лицу и тресао се сав! Притисак му нагло скочио и сви се уплашили. Патријарх потресен, али одлучан да све истера на чистац.

патријарху позлило

Према писању листа Ало, патријарх српски Иринеј веома је тешко поднео све што се протекле недеље дешавало у СПЦ и хаос који је због тога настао у јавности.

Најпре се суочио са вешћу о тучи Атанасија и Филарета, садашњег и бившег епископа милешевског, а потом и са тешким оптужбама лидера СРС-а Војислава Шешеља, који је коментаришући ту тучу у јавност изашао са информацијом да је владика Атанасије прекршио монашки завет, те да има жену и двоје деце.

Поглавару СПЦ, према речима извора из Патријаршије на кога се Ало! позива, све то било је превише болно и несхватљиво, много се нервирао, неколико ноћи готово уопште није спавао, слабо је јео, а у једном моменту притисак му је нагло скочио, што је уплашило свештенике из Патријаршије.

– Био је црвен у лицу и тресао се сав! Притисак му је нагло скочио и сви смо се уплашили. Осетио се због свега одговорно и немоћно и био је љут истовремено, а он је човек који је у озбиљним годинама. Ипак, чврст је у намери да све истера на чистац, како наводе у вези са тучом, тако и оптужбе које су стигле на рачун владике Атанасија – тврди Ало, позивајући се на неименовани извор из Патријаршије, наводећи да ће се ова два случаја наћи пред црквеном комисијом, која ће бити формирана, и црквеним судом, али пре свега пред Синодом СПЦ.

шешељ
Патријарх Иринеј и Војислав Шешељ/ФОТО: СРС/Промо

Љубомир Ранковић из Шабачке епархије, протођакон и уредник „Гласа Цркве“, за Ало! каже да је уверен да се патријарх сада осећа заиста лоше, али да ипак очекује његову брзу и трезвену реакцију.

– Његова светост болно је погођен, претешко му је због свега. Али тим пре мора енергично да реагује и да ствар пресече, одлика великих духовних пастира јесте да имају храбрости да се суоче са проблемом и да брзо реагују и ослободе Цркву срама – каже он на почетку.

патријарху позлило
Епископи Атанасије и Филарет/Фото: ТВ Храм

– Људи зову црквени радио данима, питају зашто Црква ћути. Уколико Сабор остане глув и нем, биће страшно, јер ћутање је знак одобравања. Ако се ништа не уради, лично за мене институција епископа неће бити оно што је била. Информација да су се владике тукле, а онда да један од њих има децу, мислим да је један од највећих удара досада на углед СПЦ у историји. То су страшне дискредитације тако узвишеног чина и томе мора да се стане на пут – каже Ранковић.

Он понавља да би сада једино одговорно било да Синод и патријарх хитно формирају комисију и одмах почну да раде.

– Не могу да замислим како се сада осећа свештенство у Милешевској епархији, какве трауме у њиховом духовном бићу су створиле информације које су изнете. Како се осећају монаси из Хиландара, Студенице, Дечана… Следеће године Црква слави 800 година самосталности, нећемо ваљда ући у тако значајну годишњицу са таквим теретом, који нас болно дискредитује и рањава – завршава Ранковић.

патријарху позлило
Протођакон Љубомир Ранковић/Фото: ТВ Храм

И Лаврентију је све теже

Ранковић каже и да је владика Лаврентије, епископ његове епархије, такође много тешко поднео све то.

-Лично је много погођен, он је човек једног светог живота, поготово сада, у деветој деценији живота, цео живот је провео као монах и замислите колико је њему тешко чак и да замисли овако нешто. Ја тачно видим колико је узнемирен и колико је потиштен ових дана – каже Ранковић, а преноси Ало.