„Дете и топ“: Како је петогодишњак „ПОМЕРИО“ топ од 600 КИЛОГРАМА (ВИДЕО)

Београд – Министарство одбране саопштило је да се у уторак на Калемегданској тврђави повредило дете које је с родитељима обилазило поставку у екстеријеру Војног музеја.

топ
Фото: Илустрација

Шта се заправо десило синоћ на Калемегдану?

Из министарства додају да је провером утврђено да ниједан топ није померен, али и указују да је свуда јасно истакнуто упозорење да је пењање на експонате забрањено.

Из Хитне помоћи је Танјугу у уторак увече речено да је једно дете повређено на Калемегдану, када је на њега пао топ испред Војног музеја.

Како су навели, дете је задобило повреду доње вилице. Из Хитне помоћи су додали да је дете прво превезено на одељење за неурологију, а потом пребачено на одељење максилофацијалне хирургије Ургентног центра.

Министарство је реагујући на вест да је на дете пао топ и да је повређено, навело да је синоћ око 20.05 часова радник службе обезбеђења „Београдске тврђаве“ телефоном обавестио чувара Војног музеја да је повређено дете које је са родитељима обилазило поставку у екстеријеру Војног музеја.

„Након позива, дежурни Војног музеја помогао је детету и позвао хитну помоћ која је убрзо стигла. Пошто је хитна помоћ у пратњи родитеља одвезла дете у Ургентни центар, дежурни Војног музеја, чувар и радник обезбеђења ‘Београдске тврђаве’ обишли су све изложбене топове на бедему ‘Београдске тврђаве’ и утврдили су да су сви на свом месту и да нема ни једног помереног топа“, прецизира се у саопштењу.

Како се у саопштењу наводи и на почетку и на крају ходне стазе „Београдске тврђаве“, испред изложених експоната јасно је истакнуто упозорење на српском и на енглеском језику да је пењање на експонате забрањено, што, нажалост, поједини посетиоци тврђаве не поштују.

топ
Војни музеј

Да не би долазило до нежељених последица, Министарство одбране апелује на грађане да се придржавају упозорења о кретању у екстеријеру Војног музеја, ради личне безбедности, а посебно безбедности своје деце, наведено је у саопштењу.

Б92 / Танјуг