На обуци са вођама ДАЕШ-а, Ал Каиде и Ел Нусре била и три генерала БиХ

Најмање тројица генерала Оружаних снага БиХ, од којих су неки и даље активни, похађали су током рата (1993-1995) у пакистанском граду Квета курс њихове војно-обавештајне службе, који је прошло више актуелних вођа ДАЕШ-а, Ал Каиде и покрета Ел Нусра.

три генерала БиХ
Фото: Рами Ал Сајед, АФП

Ту обуку прошло је и неколико ниже рангираних официра Оружаних снага БиХ, укључујући и најмање једног високопозиционираног званичника БиХ, пренеле су Вести онлајн.

Обуку је прошао и Халид Шеик Мухамед, главни организатор напада на САД 11. септембра 2001. године, а њега су америчке тајне службе ухапсиле 2003. године у Пакистану.

Мухамед се од 2006. године налази у бази Гвантанамо, где му се пред војном комисијом, далеко од јавности, суди за организовање тог терористичког напада.

Безбедносни званичници у БиХ најављују опсежнију и репресивнију акцију после напада

Према обавештајним подацима, он је овај курс похађао у исто време када и група која је стигла из БиХ, преноси Танјуг.

Међутим, полазници Армије БиХ, не само што нису предмет интересовања америчких обавештајних служби, него им је ова обука била кључна препорука у напредовању у служби.

Ту обуку је прошао и Сафет Пождић, тада надкапетан, а данас генерал и председавајући Заједничке комисије за одбрану и сигурност БиХ, који тврди да је откриће британског Индипендента да је минобацачку муницију произведену у Травнику користио ДАЕШ.

Стручњак из области борбе против тероризма Џевад Галијашевић рекао је да је група од 12 припадника тадашње Армије БиХ отишла на обуку у Пакистан 1993. године, на основу тајног плана који је иницирао и спровео у дело Алија Изетбеговић.

Циљ је био да се снаге Армије БиХ оснаже добро обученим војним кадровима, који ће се тајно школовати или проћи специјалистичке курсеве искључиво међу земљама Блиског истока, које су биле и међу главним финансијерима Изетбеговићеве политике током рата.

Сви официри који су прошли курс у Пакистану касније су напредовали „космичком брзином“ од капетана, па до генерала, истакао је Галијашевић.

Како је нагласио, покушај прикривања извоза оружја и муниције из БиХ ДАЕШ-у, јесте „покушај да се за криминално понашање власти у Сарајеву и подршку терористима Ал Каиде и ДАЕШ-а окриве Република Српска и Република Србија“.

Танјуг

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.