ЗАКОН О ДРЖАВНИМ ЗНАМЕЊИМА: Застава са грбом забрањена је за свадбе и прославе

Застава није драперија: Правним актима јасно прописано када се употребљава српска тробојка и како. На приватној кући не сме да се држи државни симбол.

застава
Фото: Н. Скендерија

Вијориле су се српске тробојке на последњем дочеку приређеном нашим златним делфинима. Заставама се огрћу навијачи у еуфорији победе, али и сватови. Ово обележје неретко се нађе окачено на конференцијама или трибинама. Ипак, чини се да не схватамо да застава није драперија или декорација, него државни симбол! И баш зато су Законом о изгледу и употреби грба, заставе и химне јасно прописана правила када, где и на који начин се застава поставља.

Многи не знају да застава Републике Србије постоји у два облика, као државна застава и као народна застава, и то у размери три према два.

– Грађани не разликују државну од народне заставе, па несвесно крше прописе о њеном коришћењу и постављању – прича хералдичар, ђакон Хаџи Ненад М. Јовановић, директор Центра за истраживање православног монархизма. – А Закон је јасан. Државну заставу са грбом могу да употребљавају само државне институције. Никако грађани!

Државна је хоризонтална тробојка, са црвеним, плавим и белим пољем која су исте висине, а преко свега се, центра помереног ка јарболу за једну седмину укупне дужине заставе, налази Мали грб. Народна застава јесте хоризонтална тробојка, такође дугачка три и висока два метра, са пољима истих висина.

– Не може обичан човек на својој кући да држи заставу са грбом јер то није државна институција. Ни приватне фирме на својим објектима не могу да окаче овакву тробојку. Застава са грбом се не сме користити на свадбама, дочеку спортиста и другим прославама. За све такве манифестације грађани би требало да користе народну заставу. Јер општенародна весеља нису државне церемоније! – истиче Јовановић.

У Закону јасно стоји и да тробојка не сме бити изложена тако да додирује тло, да служи као подметач, простирка, завеса… Њоме се не смеју прекривати возила и други предмети, украшавати конференцијски столови…

– Закон крше и државне институције, па су тробојке често спуштене дуж јарбола попут окаченог пешкира или разапете између две мотке чиме се овај државни симбол скрнави. Многе институције имају јарбол „Г“ који подсећа на вешала када се тробојке каче вертикално. И још горе, тада се често из незнања наруши поредак боја. Када се обележје државе качи вертикално, црвена боја мора да буде до копља!

застава
Застава без грба

Греши се и при постављању, јер се често нарушава поредак.

– Тробојка мора да буде са десне хералдичке стране, односно са гледаочеве леве. А са леве хералдичке стране каче се општинске заставе, или заставе неких других органа. А највећа грешка је неоснована употреба застава других ентитета којима ми не припадамо, попут заставе ЕУ – истиче саговорник Новости.

Забрањена је и употреба оштећене и поцепане заставе, а много је таквих случајева где државни симбол личи на дроњу. По правилу и слову Закона, тробојка се истиче док траје обданица, а о ноћи и за време лоших временских услова се не истиче.

Разлика између државне и народне заставе

Државна је хоризонтална тробојка, са црвеним, плавим и белим пољем исте висине, са малим грбом.

Народна је хоризонтална тробојка, такође дугачка три и висока два метра, са пољима истих висина.

застава

Казна до пола милиона

У држави не постоји ниједно тело које би се бавило контролом и кажњавањем институција које не поштују закон и државне симболе.

* Ипак, Закон о изгледу и употреби грба, заставе и химне Републике Србије јасно прописује казне.

* Новчаном казном од 50.000 до 500.000 динара казниће се правно лице које употреби заставу у облику који није утврђен Уставом и законом. Тако ће се казном од 40.000 до 400.000 динара казнити правно лице ако истакне оштећену заставу, а физичко – казном од 5.000 до 20.000 динара.

Отпорне на зрачење и кишу

Заставе Србије могу се користити за спољну и унутрашњу декорацију. Спољне се најчешће израђују од полиестера мрежастог ткања, који је јак и постојан, отпоран на атмосферске утицаје и УВ зрачење. Унутрашње или свечане заставе израђују се од креп сатена, а често су украшене ресама.

Предузећа која се баве овим послом заставе шију и дорађују сходно потреби клијента. У понуди имају заставе стандардне величине, али и оне одштампане на великим платнима, које се најчешће праве на захтев навијача.

Сузана Милошевић, Новости

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.