МИСТЕРИЈА ФРЕСКЕ КОЈОЈ СЕ ДИВЕ МИЛИОНИ ХРИШЋАНА: Бог је створио Адама а свима је промакао један детаљ! ОТКРИВАМО ВАМ СКРИВЕНУ ПОРУКУ

Реч је о једном од најпознатијих дела у историји уметности. „Стварање Адама“ један је од девет призора на највишем делу свода Сикстинске капеле, ремек-дела Микеланђела Буонаротија које свакодневно виде стотине туриста. Ипак, неки детаљи ове фреске и даље су загонетни.

микеланђело буонароти

Осликавање свода Сикстинске капеле (назване тако по папи Сиксту IV који је дао да се она сагради) наручио је папа Јулије II, а извео га је Микеланђело, од 10. маја 1508. године, до 31. октобра 1512. године.

Димензије ове фреске су невероватне, а „Стварање Адама“ једна је од најпрепознатљивијих слика са овог дела. Иако је четврто у низу, довршено је међу последњима, а и данас изазива велику пажњу јавности.

У „Стварању Адама“ Микеланђело се приближио тајни дотицања човечанства и Творца и уобличио је. На слици монументални Бог пружа своју руку преко слике, ношен анђелима у овалу тамноцрвеног плашта, ка човеку – Адаму, који лежи на новоствореној Земљи.

Тачка где се њихове две руке скоро спајају представља жариште целог призора. Између Божјег и Адамовог кажипрста као да постоји искра, као да се преноси енергија.

„Видевши испружену Божју руку и мишицу, чини нам се као да Бог Адаму заповеда шта сме, а шта не сме да чини“, прокоментарисао је Асканио Кондиви, Микеланђелов ученик једном приликом.

Највећи број историчара уметности данас сматра да је Микеланђело овде осликао причу из Прве књиге Мојсејеве – „И створи Бог човека по обличју својему, по обличју Божјему створи га“.

Ипак, има и оних који верују да је ренесансни мајстор хтео да прикаже нешто друго.

Неки експерти на пољу анатомије смaтрају да дело садржи алузије на анатомију човечјег тела и да је десна страна слике заправо анатомски тачна слика људског мозга.

По њима, на том делу можете да видите неке делове мозга попут малог мозга, хипофизе и оптичког нерва. Такође се верује да један чудан, усправни набор у одори фигуре Бога заправо представља кичмену мождину, док други, у облику слова „Y“, крије илустрацију очног нерва.

Познато је да је Микеланђело сецирао лешеве и учио на њима, баш као и Леонардо да Винчи, али је за разлику од њега, уништио све цртеже и белешке које сведоче о његовим истраживањима.

Курир/Дневно