ПОРОДИЦА УСТАШЕ ТРАЖИ КУЋУ У ЗЕМУНУ Суд рехабилитовао Хољца упркос документу који сведочи о његовој МРАЧНОЈ ПРОШЛОСТИ

0

Наследници декларисаног припадника усташког покрета Петра Хољца тражили су нашој Агенцији за реституцију повраћај његове имовине, кућу, плац и бунар у срцу Земуна.

припадник усташког покрета
Фото: Screenshot

Претходно, овог усташу је рехабилитовао Виши суд у Београду, упркос документу из 1943, који сведочи да је био припадник Хрватског ослободилачког покрета Усташа у табору Земун!

Доказ да се поносио својим чланством у покрету показује фотографија смотре усташа у Земуну, у Главној улици, на којој се види да у првом реду стоји управо Петар Хољац

Иако је његова породица поднела захтев за враћање имовине, Агенција за реституцију је одбила, пише Курир.

припадник усташког покрета
Усташки покрет, рехабилитовани Петар Хољац у првом реду/Фото: Wikipedia

– У току поступка прибавили смо доказе из којих је утврђено да је Петар Хољац био припадник усташког покрета. Између осталог, у списку Комисије за утврђивање злочина окупатора и његових помагача од 1944. до 1945. налази се и Петар Хољац. Имајући у виду све прибављене доказе, Агенција је утврдила да је Хољац био припадник окупационих снага које су деловале на територији Републике Србије. Иако га је суд рехабилитовао, његови законски наследници немају право на враћање одузете имовине – кажу из Агенције за реституцију.

С друге стране, у решењу Вишег суда у Београду из јуна 2014, којим је Петар Хољац рехабилитован, стоји да је убијен као цивил и да се поништава и конфискација имовине.

припадник усташког покрета
Фото: Wikipedia

– Хољац је лишен живота из политичких и идеолошких разлога, па се сматра неосуђиваним и поништавају се све правне последице проистекле из такве осуде, укључујући и конфискацију имовине. Суд је утврдио да је он лишен живота одмах по ослобођењу Земуна, 22. октобра 1944, као цивил, без одлуке суда и без спроведеног поступка, чиме је његова имовина конфискована из идеолошких и политичких разлога – наводи се у решењу.

У истом документу постоји изјава његових наследника који кажу да је Хољца одвела група наоружаних униформисаних људи у камиону у правцу Дунавског кеја у Земуну и претпоставља се да су сви стрељани исте ноћи у простору Старе капетаније, код ресторана „Венеција“.

Адвокат Небојша Милосављевић објашњава да је рехабилитован човек онај који је погубљен, а није осуђиван и није кривично одговарао.

припадник усташког покрета
Небојша Милосављевић/Фото: Д. Миленковић, РАС Србија

– Њему припадају сва права као осталим грађанима. Међутим, овде се јављају две правне нелогичности које би морале ставом Уставног суда да се реше, јер и једно и друго гледиште има логике: и то да рехабитована особа има сва грађанска права, али и да закон забрањује враћање имовине припадницима окупационих снага – каже Милосављевић.

Линта: То је скандал

Председник Савеза Срба из региона Миодраг Линта сматра да је одлука о рехабилитацији скандалозна.

припадник усташког покрета
Миодраг Линта/Фото: Медија центар Београд/Промо

– Усташе и поштоваоци усташке идеологије у Хрватској желе да се представе као хероји који су пали за Хрватску, а не као највећи олош и смеће у историји хрватског народа који су чинили геноцид. Одлука Вишег суда у Београду да рехабилитује неког ко је декларисани припадник покрета који је био највреднији савезник нацистичке Немачке и Хилтера је скандалозна – каже Линта.

Шта каже закон

Према Закону о повраћају имовине и обештећењу, забрањује се враћање имовине припадницима окупационих снага за време Другог светског рата. Спроведена рехабилитација јесте услов за реституцију, али њен исход не мора да буде пресудан и за Агенцију за реституцију није обавезујућ.

О усташком покрету

Усташку организацију основао је 7. јануара 1929. у Италији Анте Павелић.

припадник усташког покрета
Анте Павелић/Фото: Wikimedia

Покрет је настао као радикалан националистички одговор на хрватско незадовољство положајем у Југославији, а његов циљ успостављање независне Хрватске свим средствима, укључујући и примену терора и насиља. Усташки режим је посебно био реваншистички и терористички усмерен према Србима, којих је убијено око 700.000.

Курир

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.