УМРО НАЈСТАРИЈИ СТАНОВНИК РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ: Деда Драгољуб је имао 109 година, 33 потомка, неке је и надживео! Ево шта је говорио о свом доктору (ВИДЕО)

0

Најстарији грађанин Републике Српске Драгољуб Галић преминуо је данас у родним Голешима код Бањалуке у 109. години.

драгољуб галић
Драгољуб Галић/Фото: Youtube printscreen

Галић је рођен 12. октобра 1909. године, а цео свој животни век провео је у родном селу бавећи се пољопривредом.

Имао је седморо деце, од којих је већину надживео, 11 унука и 15 праунука.

Постао је познат широј јавности јер је један од најстаријих грађана света којем је већ у другом веку живота уграђен пејсмејкер.

Он је са тим терао шале тврдећи да је забринут јер шта ће ако умре доктор који га је оперисао и уградио му пејсмејкер који га је добро служио.

Биће сахрањен на месном гробљу Галићи у Голешима.

Овако је изгледала прослава његовог 108. рођендана прошле године:

Спасоје У 82. години скочио падобраном: Пензионер из Дервенте остварио животни сан!

драгољуб галић
Фото: Printscreen Youtube

Спасоје Василић из Дервенте у 82. години живота испунио је свој сан – да падобраном скочи из авиона са око 3.000 метара висине.

Овај пензионер, по занимању грађевинац, бави се ловом и риболовом, воли брзину и шалу, а упркос животним недаћама које су га задесиле каже живети се мора.

Витални старац пре скока на Спортском аеродрому Урије у Приједору није показивао никакве знакове страха, а после скока екипи испричао је да му је било баш лепо.

Скок је планирао дуже време, требало је да скаче пре десет година, па пре пет година.

“То ми је била жеља да скочим из авиона, али ја сам хтео сам, а кажу не можеш сам”, прича Спасоје Василић.

Животну жељу остварио је са Радом Чајићем, тандем пилотом из Ваздухопловног клуба Скyдиве Бањалука, који се са екипом стручњака побринуо да Василића припреми за скок и да му при томе буде добро.

Шаљиви Василић испричао је да се са породицом шалио да ће пронаћи начин да се током скока ослободи тандем партнера и да скок изведе сам.

На скок у Приједор дошао је са унуком Душком Долићем (20), али је искористио прилику да први пут у животу скочи пре унука. Присетио се да му је највише засметало задиркивање породице да се боји скочити и да “само онако” прича да хоће.

“Доле је лепо погледати, драго ми је што сам дошао, драго ми је што сам здрав, осећам се нормало као да нисам никуд ни ишао”, рекао је он.

Иначе, тандем скокови могући су од 14. године живота, а самостални скок од 16. док је све до пунолетства за скок потребан пристанак родитеља.

Горња старосна граница за скокове није дефинисана, а према ријечима стручњака људи могу скакати све док су здрави.

Василић каже да године не чине ништа, јер је виђао и много млађе од себе који нису ни упола витални као он, а одмах након првог скока најавио је и други.

“Можда ћу догодине доћи, али сам. Хоћу сам да скочим”, рекао је Василић.

Курир

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.