Митрополит Амфилохије у историјској посети престоници Инка крстио више Перуанаца

Његово високопреовешетнство Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије у оквиру свог боравка у Перуу, посетио је древни и престони град Инка, Куско. Током своје посете, што је прва посета једног православног Епископа Куску, Митрополит је крстио вишечлану породицу Кадагандом из овог града.

амфилохије
Фото: Митрополија.ком

У том надалеко чувеном граду се већ дуже времена појавила потреба за оснивањем православне парохије. Епархију буеносајреску контактирала је група од више десетина људи која жели да прими православље на челу са професором Универзитета у Куску и адвокатом г. Валдиром Фроилан Апаза Кадагандом, иначе бившим фрањевцем.

Тако је послије вишемјесечног спремања и изучавања катихизиса дошло вријеме да по први пут у историји, древни град Куско посјети један православни Епископ.

амфилохије
Фото: Митрополија.ком

У поподневним часовима Митрополит Амфилохије у пратњи архимандрита Рафаила (Чепрњића), протојереја-ставрофора Драгана Митровића и протођакона Владимира Јарамаза је на обалу лагуне Лукре (предграђе Куска) обавио Свету тајну крштења и миропомазања породице Кадагандом.

У прелијепом амбијенту лагуне крстила се породица г. Валдира добивши имена Владимир по Светом Јовану Владимиру, краљу српском и равноапостолном Светом Кнезу Владимиру руском, а његова супруга и дјеца Анастасија, Јован и Рафаило.

амфилохије
Фото: Митрополија.ком

Владика Амфилохије је након крштења честитао новим члановима Цркве Божије и пожелио да православна заједница у граду Куско сваким даном све више расте:

„Ове душе крштене су миропомазане Духом Светим на начин како су то чинили апостоли и њиховим наследници кроз векове. Крштене на начин како је и Христос крштен у реци Јордан, погружавањем како је Црква Божја то сачувала кроз векове на православном Истоку. Ево и данас то се догађа овде у овој древној земљи Инка и потврђује се оно што је Господ благословио и рекао својим ученицима Идите и крштавајте све народе, не само један народ, учећи их да држе све што Сам вам заповедио. И ево и ово је знамење Божје да сам ја као Митрополит, Архиепископ из далеке Црне Горе дошао овде да добијем четворо своје браће, духовне деце, четири своја кума.“

амфилохије
Фото: Митрополија.ком

На крају Архиепископ цетињски Амфилохије је благословио да се у овом граду оформи парохија која ће носити име Свете Тројице:

„Ово је почетак и темељ једне нове Црквене општине – парохије Свете Тројице у овом граду и да Бог да да ово буде семе за многе друге који ће примити свету веру Цркве православне, католичанске – апостолске.“

После крштења организован је обилазак старих зидина царства Инка који су се и до данашњег дана очували.

амфилохије
Фото: Митрополија.ком

У Перуу ће Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије, администратор Епархије буеносајреске и јужно-централноамеричке боравити до 25. августа, а у недељу, 26. августа, богослужиће у Мадариаги, у Аргентини.

Куско (шп. Cuzco) је град у Перуу, који се налази у Андима на висини од 3400 метара надморске висине, и представља историјску престоницу царства Инка. Године 1983. стављен је на листу светске баштине УНЕСКО-а.

амфилохије
Фото: Митрополија.ком

Иначе царство Инка је било највеће царство у претколумбовској Америци настало у 14. веку. Главни град Инка – Куско што значи центар света, познат је још и под називом „Град Сунца“. У близини Куска налази се Мачу Пикчу, древно утврђење Инка, смештено између два оштра врха у Андима на висини од 2350 метара.

протођакон Владимир Јарамаз / Весна Девић, Митрополија.ком