Власти пронашле кривце: ПРИЈАВЕ ПРОТИВ 16 ИНЖЕЊЕРА због зида на Коридору

Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре поднело је пријаву Суду части Инжењерске коморе Србије против 16 инжењера са захтевом да им лиценце буду одузете због пада потпорног зида на Коридору 10 у Грделици, пише лист „Политика“.

16 инжењера
Фото: Н1

Како лист незванично сазнаје, пријава је поднета у петак, 24. августа, против пројектаната и инжењера који су обављали техничку контролу главног пројекта за изградњу дела аутопута на деоници Грделица-Царичина долина.

У пријави се наводи да је у последња два месеца „мобилност терена била значајна“ и да је „кулминирала тог јутра, када је дошло до урушавања дела конструкције, да би после двадесетак сати дошло до новог урушавања“.

Лист наводи и да је ресорна министарка Зорана Михајловић раније најавила да ће тражити да инжењерске лиценце буду одузете свима који су ставили потпис на тај пројекат.

Бабић: Обрушавање потпорног зида било очекивано

16 инжењера
Фото: Н1

Обнова обрушеног потпорног зида на Коридору 10 требало би да почне данас, најавио је директор Коридора Србије Зоран Бабић. Он је рекао и да је обрушавање на неки начин било очекивано, па су Коридори раније припремили пројектно-техничку документацију за изградњу нове галерије на највишем делу „Косине 2“, чији се један део обрушио у недељу.

Бабић је за Пинк рекао да су надлежни у априлу били сигурни да ће до обрушавања доћи за два месеца, две године…

„Зато смо још у априлу кренули са израдом пројектне документације за галерију, на том највишем делу косине, пројекат галерије смо завршили… Пре шест дана кренуло се са извођењем радова на галерији, нажалост природа нас је предухитрила“, навео је Бабић, а преноси Инсјадер.

Он је поручио и да ће поред рушења потпорног зида, аутопут кроз Грделичку клисуру бити завршен ове године.

На питање ко је одговоран за пропусте који се тичу обрушавања на Косини 2, директор Бабић каже да се питањем одговорности већ баве надлежни државни органи.

„О одговорности и томе шта се конкретно десило и приликом обрушавања, али и у претходном времену, већ се баве а и бавиће се надлежни државни органи. Ја се тиме нећу бавити“, каже Бабић.

Да ће се утврдити одговорност обећава и министарка грађевинарства Зорана Михајловић. „Имам два задатка, један је да завршимо Коридор и други је да видимо ко је одговоран. Није питање да ли су домаћи лли страни, да ли је био добар први пројекат 2010. који је урађен и зашто се 11 пута препројектовало“, рекла је Михајловић за телевизију Прва.

Навела је и да је пројекат изградње галерије на косини која се обрушила завршен пре 20-ак дана и да се почело са радовима. „Стручњаци Коридора Србије и Светске банке су прегледали, дали предлог, почели су радови, али није се стигло“, рекла је министарка

Шпански извођач изабрао јефринију методу

А, лист “Блиц” наводи да је за обрушавање потпорног зида одговоран шпански извођач „Азви“ који није направио вертикалне одводне канале, већ је уместо њих хоризонталним препрекама задржавао воду која је покренула клизиште, пише Блиц.

Лист наводи и да је, ова знатно јефтинија метода, договорена са претходним менаџментом „Коридора Србије“, као и да су уочени недостаци последица одступања од пројектованих решења.

У тексту стоји да су Коридори и Министарство саобраћаја и грађевине осим отклањања пропуста затражили смену главног менаџера шпанске компаније „Азви“ у Србији што се догодило, као и да је извршном директору те компаније предочено да ће све последице ићи на њихову штету.

Срушени зид на Коридору 10 покренуо питање квалитета пута

16 инжењера
Мештатин каже да ту није требало градити ауто-пут због лошег квалитета земљишта/Фото: Printscreen

После новог одрона на заштитном зиду дела Коридора 10 у Грделичкој клисури код Предејана, у Коридорима Србије кажу да не могу да дају прогнозе да ли ће се овакви инциденти понављати, али да раде све да се то спречи и да се безбедност саобраћаја, када пут коначно буде завршен, не доводи у питање.

На решавању проблема у изградњи најзахтевније деонице новог Коридора ангажовани су, кажу, многи стручњаци, не само бугарски извођач Трејс.

Док се још говорило о траси, пре почетка изградње, мештани су говорили да је аутопут боље градити са друге стране реке. Кажу – због земљишта, па их одрони који сада успоравају радове не изненађују.

Грађани сматрају да квалитет пута није задовољавајућ.

„Па стално. Не раде добро. Земљиште није испитано правилно“

„Много је критично могу да вам кажем. Као лаик, ја нисам грађевинац, али као лаик не назирем никакву перспективу“

Лаици и стручњаци сада се слажу у једном – на овом терену није лако градити.

Помоћник директора Коридора Милован Бекрић на питање да ли би сам бирао да се на том месту гради пут, каже да је у питању дугогодишњи процес.

„Није на мени да одговорим на то питање. Све што се тиче аутопута није процес који траје недељу дана или шест месеци, то је дугогодишњи процес“, каже Бекрић.

Тај процес требало је да буде завршен. На табли се датуми и године померају, па се више о коначном року завршетка радова на овој деоници и не говори. А возачи ишчекују нови аутопут.

„Овај пут сад је лош. Ваљда ће да буде бољи. Требало би, надамо се“, кажу возачи.

Требало би, а зашто није? И овај одрон један је од разлога. А разлог одрона је…

„Нагло топљење снега као и обилне падавине које су нас на несрећу пратиле последњих дана“, објашњава Бекрић.

Стручњаци овај одрон зову малим, јер је привремена заштита изграђена на великој површини. Већи део и даље стоји. Овај је урушен.

„Па шта, нису они људи криви. Такав терен. Овај одозго захтева све душо моја, и ово време… радове одуговлачи, али нису они људи криви“, сматра Никола Вуковић, возач из Ваљева.

О кривици се не говори, већ о томе шта сада на овом терену, у овој ситуацији може да се уради.

„Укључени су заиста сви релевантни фактори и људи који најбоље знају свој посао не само у Србији него и ван ње“, поручује помоћник директора Коридора.

За све релевантне факторе у Србији и ван ње Грделичка клисура остаје професионални изазов. Кажу да је већи део посла завршен. На овој деоници је више од 30 мостова, два тунела, од којих ће један бити најдужи у Србији.

Н1

1 коментар

  1. DA BOG SAČUVA,,IZVOĐAĆ IZABRAO JEFTINIJU VARIJANTU,KO BRE STOKO BIRA,KO ODOBRAVA. IZVOĐAČ SVE ŠTO RADI MORA DA BUDE ODOBRENO OD NADZORNOG ORGANA. OVO VAŽI ZA VREME DOK SU LJUDI GRADILI.KAKO SE VIDI U VREME MAFIJAŠLUKA JE TO DRUGA STVAR. NE DIRAJTE INŽENJERE,U ZATVOR OD MINISTARSTVA DO KORIDORA 10. OVDJE STRUKA SPOREDNA STVAR.

Comments are closed.