ДРЖАВА СТАВЉА ТАЧКУ НА АФЕРУ НЕСТАЛИХ БЕБА: Предлог закона о крађи малишана пред посланицима до краја месеца – Родитељи траже ПОВЛАЧЕЊЕ закона из процедуре

Родитељи незадовољни, траже повлачење прописа и појединачне истраге. Три удружења родитеља нестале новорођенчади, како сазнају Новости, припремила су петицију коју је потписало 8.000 грађана, којом траже да Влада овај закон повуче из процедуре. Петиција ће бити предата у среду.

удружења родитеља
Фото: Илустрација

Скупштински Одбор за правосуђе ће средином октобра разматрати закон о несталим бебама, најавила је председница Скупштине Србије Маја Гојковић. Истовремено, три удружења родитеља нестале новорођенчади, како сазнају Новости, припремила су петицију коју је потписало 8.000 грађана, којом траже да Влада овај закон повуче из процедуре. Петиција ће бити предата у среду.

– Предлог закона налази се у процедури и Министарство правде верује да ће ускоро бити пред народним посланицима. Одржавање Одбора за правосуђе обавезни је део скупштинске процедуре приликом стављања на дневни ред сваког предлога закона. На састанку Одбора присуствује и представник институције која је званични предлагач нацрта текста закона – кажу у Министарству.

Удружења родитеља несталих беба Србије и Војводине и Београдска група родитеља незадовољни су, међутим, и траже лекс специјалис, који би омогућио да поступци крађе деце не буду застарели, што већина јесте. Такође траже истраге о сваком појединачном случају нестанка деце и ДНК регистар родитеља и малишана. Они сматрају да је циљ закона само да се утврди статус новорођеног детета. То значи да суд може да утврди да је неко дете живо, али не и где је и ко је одговоран за његову крађу.

– Зато подносимо петицију Влади и тражимо да повуче предлог из процедуре. Још у септембру смо обавестили Комитет министара Савета Европе, који је задужен да прати колико Србија испуњава пресуде Европског суда за људска права, да нема никаквог помака. Комитет ће поново расправљати о Србији у децембру и видећемо које мере ће предузети – каже Горан Филиповић из Београдске групе родитеља.

Иначе, Влада Србије је још 8. марта усвојила Предлог закона о утврђивању чињеница о статусу новорођене деце за коју се сумња да су нестала из породилишта у Србији (тзв. Закон о несталим бебама). Нацрт је био на јавној расправи 2015, а Скупштини је, са позитивним мишљењем Савета Европе, послат 2016. године.

Казне за опструкцију

Предлогом закона се уређује поступак у коме ће суд утврдити чињенице о статусу новорођене деце за коју се сумња да су нестала из породилишта или здравствених установа, као и поступак у коме се досуђује нематеријална одштета. Предвиђено је поступање судова по хитном поступку на захтев родитеља или ближе родбине, новчано кажњавање свих који избегавају да доставе документацију или који опструишу процес, али и хитне истраге полиције по налогу надлежних.

В. Црњански Спасојевић, Новости

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.