ВЕЛИКИ ГАФ АМЕРИЧКЕ АМБАСАДОРКЕ У НАТО: Русији запретила ратом, па рекла да се погрешно изразила! Али то није била једина грешка коју је направила

Америчка амбасадорка у НАТО, Кеј Бејли Хачисон, морала је да разјасни јучерашњу изјаву када је запретила Русији превентивним ратом. Изјавила је да се ради о гафу и да није мислила на војну интервенцију.

кеј бејли хачисон
Фото: Ројтерс

Ипак, ова грешка би могла додатно да продуби све веће неповерење између Русије и Сједињених Америчких Држава због контроверзног распоређивања руских ракетних система, којим је, како тврди Вашингтон, прекршен споразум о елиминацији крстарећих ракета средњег домета и балистичких пројектила ИНФ.

Она је јуче рекла да Русија мора да заустави развој нових пројектила способних да носе нуклеарне бојеве главе и упозорила да би САД могле да „елиминишу“ тај систем ако постане оперативан.

„Нисам мислила на превентивни удар. Хтела сам да кажем да Русија мора да заустави развој нових пројектила или ћемо бити приморани да развијемо сличне капацитете како бисмо заштитили интересе НАТО и САД“, рекла је на Твитеру.

Многим посматрачима је појам “take out” (убити, разорити уништити, елиминисати) звучао као претња превентивним ратом, али изгледа да то није била порука коју је Хачинсонова намеравала да пошаље, пишу амерички медији.

кеј бејли хачисон
Фото: Профимедиа

„Кеј је зезнула ствар“, каже Џефри Луис, нуклеарни стручњак са Института за међународне студије Мидлбери у Монтереју.

„Хтела је да каже да ће САД развити одговарајуће капацитете – нешто што је почело за време Обамине владе и против чега се готово нико не буни. Навикла је на говоре пред радничком класом на прелиминарним републиканским изборима у Тексасу, него на међународну дипломатију, па је мало претерала у формулацији“, додао је.

Русија је са своје стране релативно смирено примила амбасадоркину изјаву.

„Руска влада радије не би придавала посебну пажњу саопштењима амбасадора када има толико нерешених питања на највишем нивоу“, рекао је портпарол Кремља Дмитриј Песков.

кеј бејли хачисон
Фото: Профимедиа

„Таква реторика је опасан корак назад“, сматра Џефри Вилсон, стручњак за нуклеарно наоружање.

Такође, Хачисонова очигледно није сигурна о којим је ракетама реч. Она је говорила о “балистичким ракетама средњег домета”, док су ракете 9М729 која је Русија, упркос споразуму, почела да распоређује, нисколетеће крстареће ракете, а не високолетећи балистички модели.

Луис оцењује да погрешни коментари амбасадорке “доприносе веома конкретном руском страху”, јер многи Руси верују да САД годинама планирају да у тајности наоружавају своје противракетне одбрамбене базе у Пољској и Румунији нуклеарним оружјем, претварајући оружје за одбрану у оно што Луис назива “прикривеним ИНФ снагама”.

Курир / Бизнис инсајдер