„ЛЕКАРИ СУ НАМЕРНО ОСТАВЉАЛИ ПАЦИЈЕНТЕ ДА УМРУ“ Открио је монструозну спрегу Хитне помоћи и погребника и онда ПРОШАО ГОЛГОТУ

Једна од најмонструознијих афера у здравтсву „спрега Хитне помоћи и погребника“ из 2005. године, а коју је отворио тадашњи директор Хитне помоћи др Борко Јосифовски, после чега је прошао професионалну и приватну гологоту, можда ће добити свој епилог после јучерашње пресуде Вишег суда у Београду.

др борко јосифовски
Др Борко Јосифовски/Фото: Митар Митровић, РАС Србија

Не, још нисмо добили имена лекара који су, како је тврдио др Јосифовски намерно пуштали да пацијенти умру како би узели провизију од 300 евра од погребног предузећа, него, како је објављено у пресуди Вишег суда, у коју је Танјуг имао увид, да су чак пет државних органа предузели штетне радње према Јосифовском и ставили га у неповољнији положај због извршеног узбуњивања.

У питању су, како је објављено, Министарство здравља, Министарство унутрашњих послова, Агенција за борбу против корупције, Прво основно јавно тужилаштво у Београду и Више јавно тужилаштво у Београду.

Открио невиђену аферу добио отказ

Јосифовски је још 2005. године указивао на криминалне радње лекара Хитне помоћи и приватних погребних предузећа, да би после тога био смењен, а две године касније и отпуштен.

– Ово је нешто што је епохално и што даје наду да ће се убудуће судити по правди – рекао је јутрос Јосифовски коментаришући пресуду.

Он је за РТС оценио да је пресуда Вишег суда велики тренутак за наше правосуђе, када је реч о суђењима по Закону о заштити узбуњивача.

– Ово је нешто што је епохално и што даје наду да ће се убудуће судити по правди. Сматрам да се ово не би десило да није било храброг и одважног судије која је сигурно била под великим притиском, али је на крају у име народа донела праведну пресуду – истиче Јосифовски.

Бивши директор београдске Хитне помоћи каже да је, након што је одлучио да обелодани аферу, прошао кроз веома тежак период.

Голгота јер није ћутао

Смењен је са места директора, а да нико није проверио његове наводе и био је, каже, дискредитован као неко ко је државни непријатељ и ко угрожава рад Службе хитне медицинске помоћи.

– Касније истраге су показале да је све оно што сам говорио заправо била истина и да људима није била пружена помоћ у одсудним тренуцима због хонорара који је стизао од приватних погребника – наглашава Јосифовски.

Тај лекар напомиње да је посао изгубио у монтираном процесу и да су били фалсификовани документи да би се све то извело.

– И што је било јако тешко у свему, судије су прихватале та фалсификована документа као правно валидна и доносили неправедне пресуде. Али, надам се да је свему томе крај и да је ова пресуда прекретница у таквој пракси – каже Јосифовски.

Како је он поручио, борба није завршена, али да је афера добила прави епилог у право време, „касније не би било других трагичних афера у здравству које су односиле људске животе“.

– Сматрам да докле год кривци, односно, починиоци кривичних дела који су учествовали у мом прогону не буду изведени пред лице правде, не можемо очекивати боље друштво – закључује Јосифовски.

Подсетимо, Борко Јосифовски је својевремено упозорио Министарство здравља да поједини лекари Хитне помоћи намерно нису стизали на време и нису обављали реанимацију пацијената да би тако приватним погребним предузећима обезбедили зараду.

Уместо награде, смењен је са места директора Хитне помоћи, а потом и отпуштен.

др борко јосифовски
Фото: Игор Павићевић, Недељник

Јединствена пресуда у свету

Ова пресуда јединствена је и у светским оквирима јер је први пут утврђено да је више друштвених органа учествовало у одмазди над узбуњивачем.

Овом првостепеном одлуком, на коју постоји право жалбе, Виши суд у Београду је обавезао поменуте органе да, по правоснажности пресуде њу о свом трошку објаве у дневном листу Политика у року од осам дана од пријема писаног отправка пресуде, под претњом принудног извршења.

Блиц

2 Коментари

  1. Ne postoji samo sprega lekara i pogrebnika samo u drzavnim bolnicama nego i u privatnim domovima za stara lica….moja majka je umrla i spakovana ekspresno isporucena privatnom pogrebniku u jednom takvom domu u opstini Palilula….kad smo otvorili sanduk, nasli smo majku otvorenih ociju i razjapljenih usta ssto svedoci da joj niko nije ni prisao u prvim satima posle smrti ….trebalo je telo poslati na obdukciju ali ja to nisam uradila jer sam bila u soku zbog gubitka majke….u Domu su pretili da majci ne mogu dati odgovarajucu negu ukoliko ne castim lekare mesecno najmanje 300 eura pored 600 eura koje sam redovno mesecno placala da bi majka zivela u Domu…

Comments are closed.