„МАТУРАНТ“ Уместо ђака генерације на екскурзију у Италију отишао је ЧЕЛНИК ОПШТИНЕ, и уз то ПОВЕО И ЖЕНУ

Уместо вуковца и ђака генерације гимназије у Ариљу, на матурску екскурзију у Италију отишао је председник Скупштине општине Драгиша Терзић, а повео је и своју тек венчану супругу Ивану, иначе запослену у општини, сазнаје Блиц.

драгиша терзић
Фото: Медиа центар, Промо

Матуранти ариљске гимназије на вишедневну екскурзију на север Италије отпутовали су 29. септембра, а враћају се за викенд. На паркингу су остали њихови другари, ђаци који нису могли да путују. Међу њима и „много добар друг“, вуковац, а сви би се опкладили већ сада, овако унапред, и ђак генерације гимназије. Његов отац прима минималац. Он није могао да отпутује. На екскурзији је требало да прослави и свој 18. рођендан. Нико од надлежних није обратио пажњу на узорно дете и најбољег ђака, чије је име познато редакцији Блица.

Бес и шок окупљених и родитеља и ђака пред полазак на екскурзију изазвало је сазнање да са њима путује председник Скупштине општине, познатији у улози предводника малинара Драгиша Терзић, а са њим и новопечена супруга запослена у општини.

– Мислили смо да је дошао да испрати децу. Кад оно, оде на екскурзију све са женом. Бесни смо сви. То није само неправда већ скандал. Где је ово друштво кренуло и где ће стићи? У који део мрака када се политички функционер угурава у дечју екскурзију? – пита се један од родитеља, који је, као и остали, молио да му не помињемо име у страху од „одмазде што у школи, што у општини“.

Родитељи констатују да ако није отпутовао ђак који је пример свима, који пример деци даје општински функционер?

– Мењао је странке, завршио основну школу, а после ванредно електросмер. Да ли је после намакао неку диплому, нико не зна и није то ни искључено. По граду се људи помало у овој неправди и нашале, па кажу „дочекао и он на матурску екскурзију да иде“. Како се недавно опет оженио девојком из општине, питам да ли је екскурзија наше деце медени месец? Који је онда разлог да политичар иде са ђацима?! Огорчени смо! – каже мајка матуранта.

драгиша терзић
Фото: Н1

Саговорници Блица, међу којима су и житељи Ариља који немају школску децу, истичу да је „школа направила озбиљан пропуст“.

– Има ђака који су заслужили да иду на ту екскурзију. Није ту реч само о једном детету. Иако и нису сви вуковци, има деце која нису отишла а за пример су не само својим вршњацима но целој нашој малој заједници јер волонтирају и помажу. Много их је тужно било гледати како су остали на паркингу. А увек за екскурзије има гратис места управо за оне који немају. Да нико не обрати пажњу на ту децу… Безобразлук и срамота – каже А. П. из Ариља.

Иако је очекивано да се постави питање ко је платио матурантску екскурзију председнику Скупштине општине, његовој супрузи, али и директору школе Ранку Давидовићу, родитеље то не интересује. Кажу: „Једнако је грозно, ко год да је платио“.

– Могао да је плати ко хоће, општина, школа, они сами. Оно што родитеље интересује и што ће тражити као одговор од надлежних јесте само који су критеријуми за ђачку екскурзију и по ком основу су политичар и супруга отпутовали.

Блиц јуче није успео да добије званичне податке о плаћању екскурзије, али ни зашто гратис места нису понуђена ђацима и да ли су она заправо била за општинара и супругу.

Директор гимназије Ранко Давидовић, који је такође отпутовао на седам дана у Италију, на тој руководећој позицији је већ скоро пуних 12 година и очекује и нови мандат. Како сазнајемо, он је редовни путник на оним бољим ђачким екскурзијама, иако ученици имају професоре и разредне старешине који су обавезни на школским путовањима. Он за Блиц каже да је председник Скупштине општине заслужио да иде јер „помаже школи“. Директор из Италије тврди да је председник СО Ариље сам платио екскурзију, а на питање зашто нису кренула деца на такозваним гратис местима, он додаје:

– Свака екскурзија носи нешто своје и посебно. Да ли постоје таква деца? Постоје. А ја се бринем о њима… Овог пута могла су да крену још два ђака на име гратиса, али нису… па ћемо осталима умањити трошкове – каже директор.

На питање Блица зашто је он као директор на екскурзији и од којих пара путује, Давидовић истиче:

– Ја сам као директор вођа пута. То је радио и прошли директор, па сам и ја наставио – закључује Давидовић, који се нада и четвртом узастопном мандату.

драгиша терзић
Директор Средње школе у Ариљу Ранко Давидовић/Фото:glaszapadnesrbije

Променио више странака

Драгиша Терзић променио је неколико странака, од ДС преко Г17, па и свој ПРС (Покрет радника и сељака), који је, иако је оснивач, убрзо напустио и отишао даље. Сада је коалициони партнер СНС, а био је врло гласан у оптужбама против бившег председника општине Ариље, кога је прозивао за махинације и криминал.

Жељка Јевтић, Блиц