Позивамо вас на ЕКОЛОШКИ ПРОТЕСТ ПРОТИВ ИЗГРАДЊЕ МИНИ ХИДРОЕЛЕКТРАНА У СРБИЈИ

Покрет „Одбранимо реке Старе планине“ вас позива на „Еколошки протест против изградње деривационих мини хидроелектрана у Србији“ који ће се одржати 27. јануара 2019. године на Студентском тргу у Београду са почетком у 13 часова.

протест

Протест организујемо са циљем да скренемо пажњу јавности, надлежних институција и доносилаца одлука на актуелан процес девастације природних ресурса Србије изградњом малих хидроелектранa деривационог типа.

На протесту ће учесници, еколошки освешћени и за будућност Србије забринути грађани, бити информисани од стране еминентних стручњака и активиста за заштиту природе о последицама изградње ових, по природу и људе штетних постројења, као и о актуелном ставу Европске Уније да су ефекти изградња МХЕ несразмерно мали у односу на штету коју са собом доносе.

Учесници скупа ће бити информисани и о нереаговању надлежних институција и највиших представника власти на многобројне упућене захтеве.

Протест ће имати само један захтев: МОМЕНТАЛНО ЗАУСТАВЉАЊЕ ИЗГРАДЊЕ ДЕРИВАЦИОНИХ МИНИ ХИДРОЕЛЕКТРАНА!

На протесту ће међу осталима говорити и:

  • Проф. др. Ратко Ристић, декан шумарског факултета, Универзитет у Београду,
  • Проф. др. Предраг Симоновић, редовни професор, Биолошки факултет, Универзитет у Београду,
  • Александар Јовановић, активиста покрета „Одбранимо реке Старе планине“,
  • Десимир Деско Стојанов, председник савета МЗ Ракита и мештанин села Ракита чији се становници боре против изградње МХЕ „Звонце“ и њеног погубног утицаја на биодиверзитет и квалитет живота локалне заједнице.

Покрет „Одбранимо реке Старе планине“ је током свог досадашњег деловања добио подршку преко 50 организација цивилног друштва, појединих факултета (шумарски, биолошки, географски, природно-математички), стручне јавности, и великог броја грађана и активиста који се залажу за очување река у Пироту, Бабушници, Краљеву, Ужицу, Рашкој, Александровцу, Параћину и другим општинама Србије.

нестанак хиљада километара река
Стара планина/Фото: Милан Симоновић

Драстично угрожавање природних ресурса Србије је проблем од општег друштвеног значаја.

Београд, 27. јануар 2019. године, Студентски трг  у 13 часова

Придружите нам се и узмите учешће у највећем еколошком скупу у историји Србије!

Покрет „Одбранимо реке Старе планине“