Весић не одустаје: Вожња гондолом до краја године

Изградња жичаре на Калемегдану ће почети када буду готови сви припремни радови. План и да Београдска тврђава буде уврштена на листу Унеска. Пре две недеље почела обнова Великог степеништа.

београдска тврђава
Пројекат Жичара ће спојити стари и нови део престонице / Фото: промо

Гондола ће до краја године бити у функцији и Београд ће постати један од градова у свету са жичаром која ће радити током целе године. Ово је јуче рекао заменик градоначелника Горан Весић и подсетио да ће изградња почети када буду готови припремни радови. Инвеститор је ЈП „Скијалишта Србије“, а Град ће финансирати трећину пројекта.

Према Весићевим речима, и најстарије тврђаве у Европи и свету, попут Салцбурга, Сан Марина, Јерусалима, имају жичару као решење за брзо повезивање делова града.

– Тако ће и наша гондола бити још један начин на који ће се повезати Нови Београд са Старим градом – истиче Весић. – Европске и светске тврђаве које имају гондоле су под заштитом Унеска, што није случај са Калемегданом због Војног музеја који је у надлежности Војске Србије.

Први корак за сређивање Београдске тврђаве, наглашава заменик градоначелника, јесте да се уврсти на листу Унеска, тако што би Град Београд добио оснивачка права над Војним музејом, који ће остати у својој функцији уз цивилну управу.

– Затим бисмо, уз помоћ Унеска, средили читаву тврђаву, као што је то урађено са Голубачком. Град је досад уредио Мало степениште на Калемегдану, Споменик захвалности Француској, а реконструисаће се и павиљон „Цвијета Зузорић“.

На Калемегдану је пре петнаестак дана почела реконструкција Великог степеништа, које је годинама било у катастрофалном стању и представљало опасност за шетаче због напуклих газишта. Град је за овај посао издвојио 14,5 милиона динара. Такође, овог пролећа биће обновљен и дрвени мост код Сахат-куле, а радови вредни скоро пет милиона динара трајаће 120 дана.

београдска тврђава
Инвеститори посла су ЈП „Скијалишта Србије“ и Град / Фото: К. Михајловић

Центар ће бити завршен до 1. септембра

Интензивно радимо на томе да највећа градилишта – Трг републике, Карађорђева улица и Топличин венац буду готови до 1. септембра, најавио је заменик градоначелника Горан Весић:

– Најважнији радови су уређење Карађорђеве од Бранковог моста до Београдске тврђаве, заједно са Савским кејом. До јесени завршавамо пасарелу која повезује Београдску тврђаву са Бетон халом и тако ћемо први пут имати физичку везу између центра града и реке Саве.

Житељи Старог града требало би да се изјасне о радовима – Референдум о стопирању пројеката у централној општини

На Већу Општине Стари град донета је одлука о хитном сазивању седнице Скупштине општине на којој ће бити донета одлука о датуму одржавања референдума, на којем ће се житељи ове локалне самоуправе изјаснити о стопирању пројеката у овом делу престонице.

На седници општине биће одлучено по којим питањима ће се грађани изјашњавати, као и прецизан датум одржавања. Како наводе у општини, ова анкета биће спроведена до краја априла.

Заменик градоначелника Горан Весић на ове најаве одговорио је да не разуме опозицију која се буни што се Београд гради, као и политику да их у томе спрече. Према Весићевим речима, опозиција политизује радове на уређењу центра града.

– Ми смо вероватно једина земља на свету где се опозиција противи радовима. За разлику од наших претходника, ми радимо, а жао ми је што има људи који мисле да то треба да политизују. Политика опозиције је да нас спречи да радимо. (М. С.)

С. Видачковић, Новости