Породично стабло Да Винчија: Чувени сликар има 14 потомака, живе и раде као ОБИЧНИ СЛУЖБЕНИЦИ

У Италији живи 14 потомака генијалног сликара Леонадра да Винчија (1452-1519), пише лист Авенире.

леонардо да винчи
Да Винчијеви потомци данас живе и раде у околини Фиренце / Фото: Профимедиа / Кадалпе

Ново породично стабло породице Да Винчи утврдила су два професора Алесандро Вецози и Ањезе Сабато, који су резултате свог 10-годишњег истраживања објавили у научном часопису Хјуман Евољушн (Human Evolution).

Наследници ренесансног генија, аутора чувене „Ђоконде“ данас живе у околини Фиренце, презивају се Винчи, старости су од једне до 80 година и раде обичне послове као службеник, геометар и слично.

Два научника су још 2016. утврдили генеаолошко стабло породице Да Винчи, и тада су утврдили само два директна мушка потомка, од којих је један био италијански режисер Франко Зафирели, који је у међувремену умро.

Ново допуњено породично стабло породице Да Винчи базира се на мушким потомцима кроз период од 690 година, укупно 19 генерација. Према научним истраживањима, хромозом Y се преноси искључиво по мушкој линији и остаје непромењен до 25 генерација.

леонардо да винчи
Леонардо да Винчи, Аутопортрет / Фото: Ропи / Профимедиа

Поређење хромозома Y код живих потомака Леонарда да Винчија и оног који је идентификован у посмртним остацима предака, може открити узроке његове генијалности, али и физичко стање Леонарда да Винчија, наследне болести и узроке његове преране смрти, пише Авенире.

Танјуг