Цариград потврдио да ДАЈЕ АУТОКЕФАЛНОСТ цркви у Украјини

Истанбул – Цариградска патријаршија саопштила је данас да ће започети процес  давања независности цркви у Украјини у односу на Руску православну цркву. Та одлука је саопштена након данас одржаног редовног Синода, јавио је АП.

цариградска патријаршија

Из Цариградске патријаршије је саопштено да је укинута одлука из 1686. године, према којој је Кијевска митрополија предата Московској патријаршији.

Цариградска патријаршија укидањем те одлуке полаже право на цркву у Украјини, јавио је Спутњик.

Руски медији преносе и да је прес секретар патријарха Кирила изјавио да је та одлука легализација раскола и да представља катастрофалан потез којим је пређена црвена линија.

Руска православна црква је фактички „прекинула дипломатске односе“ са Цариградском патријаршијом, наводи Спутњик.

Порошенко: Цариградска црква донела одлуку

Председник Украјине Петро Порошенко изјавио је данас да је Цариградски патријархат већ донео одлуку о додељивању аутокефалности Украјинској цркви.

„Одлука је већ донета“, рекао је он новинарима у Кијеву, коментаришући исход тродневног синода Цариградске цркве.

Према његовим речима, то је питање украјинске безбедности, државности и светске геополитике.

„То је пад трећег Рима“, рекао је он и додао да ће Украјина гарантовати верске слободе припадницима свих конфесија.

Поглавар Руске православне цркве оштар: Патријарх Вартоломеј крши каноне

цариградска патријаршија
Патријарси Кирил и Вартоломеј/Фото: Танјуг

Подсетимо, патријарх московски и целе Русије Кирил изјавио је јуче да је Цариградски патријарх Вартоломеј прекорачио своја овлашћења и да „претендује на васељенску власт која није уобичајена за православног архијереја“.

Данас, када цариградски патријарх претендује на васељенску власт која није својствена за православног архијереја, ми смо на страни истине, на страни православља. И ми ћемо чврсто штитити наше православне каноне, нашу веру“, рекао је патријарх Кирил, преноси сајт Руске православне цркве.

Патријарх је додао да је неопходно молити се како принудно раздвајање од цариградске патријаршије, којем је Руска православна црква прибегла због њених незаконитих поступака у Украјини, не би постало подела века, као што се десило у 11. веку када су се претензије римског епископа на васељенску власт претвориле у поделу јединствене цркве“, преноси Спутњик.

Почетком септембра је Васељенска патријаршија саопштила да је „у оквиру припрема за давање аутокефалности православној цркви у Украјини“ именовала своје егзархе у Кијеву. Ову одлуку оштро је осудила Московска патријаршија, назвавши је нападом на канонску територију друге помесне цркве.

Председник Одељења за спољне црквене односе Московске патријаршије митрополит Иларион изјавио је да ће Московска патријаршија прекинути евхаристијску везу са Васељенском патријаршијом у случају да се Украјинској цркви дâ аутокефалност.