Док број жртава терористичких напада у црквама Шри Ланке расте, у САД забрањују реч „хришћани“

Број жртава се после серије експлозија на Шри Ланки попео на 290, а око 500 људи је повређено, саопштиле су данас власти те земље.

после серије експлозија на шри ланки
Масакр на Шри Ланки / Фото: Ишара С. Кодикара / АФП

Како наводи Ројтерс, још нико није преузео одговорност за низ јучерашњих напада на три цркве и три хотела у престоници Шри Ланке Коломбу, као и у цркви у граду Негомбо.

Полиција је јуче ухапсила 13 осумњичених за нападе које је министар одбране Руван Вијевардена описао као терористичке.

Он је рекао да је већина напада на цркве и хотеле, у којима је погинуло више од 200 људи, а стотине рањено, била самоубилачке природе.

Премијер Шри Ланке Ранил Викремешинге изјавио је да постоји могућност да напади изазову нестабилност у земљи, и поручио да ће влада искористити сва могућа овлашћена да делује против одговорних за нападе.

У Шри Ланки је уведен полицијски час у трајању од 18 до 6 часова.

Портпарол полиције рекао је да је пронађено скровиште и комби који су нападачи користили.

АП наводи да је ово најгори напад у Шри Ланки још од 26-годишњег грађанског рата, током којег је побуњеничка група Тамилски тигрови спроводила многобројне бомбашке нападе у борби за независну тамилску државу на северу земље.

Демократска странка забранила реч „хришћани“

За разлику од терористичког напада у џамији на Новом Зеланду, када је Хилари клинтон изразила највиши степен саучешћа са муслиманима широм света, овога пута она и њене колеге из Демократске странке у својим јавним иступима систематски избегавају да кажу да су терористичке нападе на римокатоличке цркве на Шри Ланки извршили исламски теротисти-самоубице и да су том приликом побијени и рањени хришћани, који су у том тренутку присуствовали ускршњој миси.

Амерички политичари из редова демократа су тако, твитујући са својих званичних Твитер налога, хришћане преименовали у „прослављаче ускрса“.

Многи корисници Твитера су овај нови „тренд“ окарактерисали као намеру Хилари Клинтон, Барака Обаме и многих других демократа да прикрију чињеницу да су починиоци масакра над хришћанима на Шри Ланки – њихови пријатељи, које они називају „припадницима мирољубиве религије“.

Црна судбина данског милијардера: Изгубио троје деце у нападима у Шри Ланки

Дански милијардер Андерс Холх Повлсен (46) објавио је да је троје од четворо његове деце погинуло у терористичким нападима на Шри Ланки.

Дански милијардер је иначе власник међународног ланца трговина одећом „Бестселер“ (садржи модне марке „Веро Мода“ и „Џек и Џонс“), највећи је деоничар британске онлајн трговинске марке АСОС и други највећи деоничар немачке онлајн трговине „Заландо“.

Вест је потврдио и Повлсенов управник за односе с јавношћу у компанији „Бестселер“.

„Нажалост, потврђујемо тужну вест. Молимо вас да поштујете приватност (породице). Немамо даљих коментара“, рекао је он.

 

View this post on Instagram

 

3 x små ferie basser ?

A post shared by ALMA STORM HOLCH POVLSEN (@almashpovlsen) on

Један сведок напада на хотел у ком су одсели Пoвлсенова супруга и деца рекао је у недељу за Би-Би-Си да је видео Данкињу која је изгубила троје деце у бомбашком нападу на хотел Шангри-Ла. „Говорила је, ’Молите се за мене, молите се за мене‘“, рекао је тај сведок.

Једна од Повлсенових кћерки, Алма Сторм Холх Повлсен, пре неколико дана је на Инстаграму објавила фотографију својих сестара Астрид, Агнес и Алфред на Шри Ланки. Није познато које троје деце је страдало.

Према писању Форбса из 2018. године, Повлсен је најбогатији Данац на свету и „тежак“ је 7,9 милијарди америчких долара. Власник је 89 хиљада хектара земље у Шкотској, што га чини највећим приватним земљопоседником у тој земљи, преноси Јутарњи лист.