Он је прави српски витез: Чика Ђорђе Михаиловић, чувар Зејтинлика, данас је напунио 92 године

Без обзира колико пута био на Зејтинлику, сваки Србин пожели да се слика са чика Ђорђем и са пажњом слуша његове стихове и приче.

ђорђе михаиловић
Ђорђе Михаиловић данас је напунио 92 године

Чувар српског војничког гробља Зејтинлик у Солуну, Ђорђе Михаиловић, данас је напунио 92 године. Чика Ђорђе је трећа генерација Михаиловића чувара гробља, после оца Ђура и деде Сава, рођен у Солуну. Пошто синова нема, чика Ђорђа ће наследити Предраг Недељковић. Без обзира колико пута био на Зејтинлику, сваки Србин пожели да се слика са чика Ђорђем и са пажњом слуша његове стихове и приче.

Њега су пре неколико година сахранили у новинама, али је преживео гласине на друштвеним мрежама. Према коментарима на Фејсбуку, добар део корисника ни сад није сигуран да ли је дека жив, али су жеље и честитке једногласне у томе „да нам поживи што дуже“ и „до 105 па опет“.

Ђорђе Михаиловић одликован је Орденом српске заставе другог степена и Орденом Светог Саве првог степена. Раша Перић посветио је песму чувару Зејтинлика, Ђорђу Михаиловићу, „Маршира сву ноћ“

ђорђе михаиловић
Чика Ђорђе / Фото: Телеграф

Пркосећи годинама, предано наставља да дочекује и испраћа госте и потомке српских ратника страдалих на Солунском фронту у Првом светском рату.

Деда Ђорђе је постао део историје како Србије, тако и Грчке, у којој је и рођен пре 92 године – 1. маја 1928. године у Солуну.

Добро је познат свима који су посетили место на којем почивају посмртни остаци око 8.000 хероја Великог рата, страдалих током битака на Солунском фронту, у редовима српске војске.

ђорђе михаиловић
Чика Ђорђе има наследника Предрага Недељковића из Краљева / Фото: Twitter

Сећа се времена када је почео дужност 1960. године. Солун је тада, каже, имао 160.000 људи, а данас броји 1,5 милиона. Гробље је, објашњава, било на периферији, а данас су га окружиле нове грађевине, и сада је гробље практично, каже, у центру.

О деда Ђорђу 2013. године снимљен је и документарни филм „Последњи чувар“.

Телеграф