УЗНЕМИРУЈУЋА ЖИВОТНА ПРИЧА праве „Успаване лепотице“- Девојчица СПАВАЛА ПУНИХ 9 ГОДИНА, родитељи су ПРОДАВАЛИ ЊЕНУ КОСУ, а кад се пробудила САЗНАЛА је ТРАГИЧНУ ВЕСТ

Елен је заспала када је имала 11 година и спавала је пуних девет година. Њени родитељи су живели од донација, али су такође прихватали новац који би добили за прамен њене косе.

елен седлер
Млада девојка спава, Бернард Кил 1624–1687.

19. век је фасцинантно доба јер је било на ивици индустријске револуције, модернизације медицине и друштвених промена која ће утицати на будуће генерације из корена им мењајући живот. Времена су била једноставна, али то не значи да није било компликованих догађаја који тадашњи људи једноставно нису могли да објасне.

Један такав догађај био је случај Елен Седлер, сасвим обичне девојчице која је једног дана заспала и није се пробудила – 9 година!

Елен Седлер
Кућа у којој је Елен живела – данас је зову „успавана колиба“.

“Успавана девојчица из Турвила”

Елен је рођена 15. маја 1859. у великој породици од 12 деце. Она је била десето дете, а њена породица је живела у малом британском селу које се налази између Оксфорда и Бакингемшира, познатом као Турвил. Тако је она постала “успавана девојчица из Турвила”.

Њен отац Вилијам Седлер био је фармер. Погинуо је у несрећи када је Елен била мала. Њена мајка Ен Сендлер се поново удала за Томаса Фревена, фабричког радника који се према њеној деци понашао као према својој и генерално – породица је живела срећно и сасвим обично.

Елен је била здраво дете и никада није показивала никакве здравствене проблеме. А онда је 29. марта 1871. када јој је било 11 година, отишла да спава са осталом браћом и сестрама као и сваке друге ноћи. Једина разлика је била што се следећег јутра није пробудила!

Браћа, сестре, мајка и очух су је дрмали, гурали, викали, али Елен је била и даље уснула. У почетку су сви мислили да је умрла, али девојчица је и даље имала пулс и била је топла. Локални лекари су анализирали њену ситуацију, али овако нешто нико до тада није видео. Нису могли да кажу шта је узроковало ово дубоко стање хибернације.

Стручњаци из целе земље дошли су да погледају Елен, али нико од њих није видео ни чуо за нешто слично. А девојчица је и даље спавала…

елен седлер
Елен Седлер / Фото: Screenshot

Необјашњиви феномен

Када се прича прочула, људи би долазили у Еленин дом да донирају новац како би породици помогао у лечењу. Проблем је био што се чинило како – никакво лечење није било потребно! Неки од људи који су посетили породицу чак су инсистирали на покушају да пробуде девојчицу. Дошли су са различитим врстама аларма, сатова и разноразних скаламерија, али ниједан од њих није радио.

Тајмс је касније те године објавио чланак о Еленином случају у којем су написали:

„Један од најневероватнијих, необјашњивих физиолошких феномена који се икада десио“.

То је оно што је Елен заиста учинило популарном, привлачећи чак и људе из иностранства да виде уснулу девојчицу. Осим што би донирали новац за њу, почели су и да плаћају знатне суме за мале праменове Еленине косе. Како је породица била велика, а приходи мали, родитељи су прихватили неке од захтева и ускоро се прочуло да су се прилично обогатили.

То је довело до федералних истрага јер је локална полиција мислила да зарађују на јадној девојци. Са друге стране, родитељи су напоменули да никоме и никада нису тражили новац и да су људи донирали својом вољом.

Сви су се питали како је девојчица још увек жива пошто месецима ништа није јела или пила? Тако што ју је мајка качишицом хранила кашом, млеком и вином са шећером. После годину дана девојчици се вилица закључала и тада је мајка почела да је храни кроз мали процеп где је девојчици недостајао један од зуба.

Нажалост, 1880. Еленина мајка је умрла од изненадног срчаног удара. На основу онога што су доктори констатовали, стални стрес и психички проблеми узроковани ћеркиним стањем за које се чинило да се никада неће завршити изазивали су превелику анксиозност, а затим и срчани удар.

Велико буђење

Само 5 месеци после мајчине смрти, Елен се пробудила након девет дугих година сна. Заспала је са 11, а пробудила се са 21! Необјашњиво као што је и заспала, тако се и пробудила у новогодишњој ноћи 1880. Следећег дана – 1. јануара 1881. новине су полуделе! Цео свет је знао – иако су сви изгубили наду, уснула девојка из Турвила се пробудила!

Окружена браћом и сестрама које једва да је препознала Елен је добила тужну вест да су јој оба родитеља умрла. Очекивано, Елен је била у шоку! Испричала је да ништа није сањала или бар – да се не сећа. Заспала је као девојчица, пробудила се као девојка. Требало јој је времена да схвати све што се догодило и да обради те информације.

Ментално, Елен је још увек имала 11 година. Није имала прилику да стекне било какво образовање или опште знање кроз животно искуство. Тетка Грејс била је та која је пристала да брине о девојци и научи је о свету у коме треба да живи – и то брзо!

Већина новца прикупљеног током спавања је потрошена, што значи да је Елен морала да зарађује за живот упркос свему што се догодило. Правила је огрлице од перли. Неколико година касније удала се за фармера из Рединга и родила шесторо деце.

Како је време одмицало, интересовање за Елен је почело да слаби и она се изгубила са јавне сцене. Познато је да је преминула 1901. али како јој је изгледао живот и да ли је пред крај имала неких здравствених проблема – није познато.

елен седлер
Унутрашњост „успаване колибе“

Од чега је Елен заправо боловала?

Пошто се Елен пробудила 1880. године, др Гелнеу је почео да разматра медицинска стања која би Елен довело до дубоког сна, преноси Историјски Забавник. Некролепсија или “болест спавања” је први пут дефинисана 1880. године.

Ово ретко стање мозга доводи до тога да особа изненада заспи на дужи временски период. Некролепсија је узрокована недостатком орексина који је хемијски хипокретин у мозгу који нам помаже да се пробудимо и останемо будни током дана.

Иако некролепсија не изазива дугорочне здравствене проблеме, она може проузроковати дугорочне менталне проблеме за оне који изгубе велики део живота спавајући, као у случају Елен Сендлер. Такође, лекари су разматрали и могућност да је Еленина прерана смрт узрокована депресијом због губитка толико година младости.

До данас се не зна шта тачно буди пацијенте који болују од неколепсије, нити постоји лек за то. Већина информација у овом чланку преузета је из књиге “Успавана девојка из Турвила” коју је написао Роналд Кон Џеси Расел, преноси портал History of yesterday.

елен седлер
Село Турвил

Amusing Planet