Испао из гнезда, пронађен у трави – НИШЛИЈЕ БРИНУ О ОРЛИЋУ

Младунче орла мишара, старо десетак дана, најмлађи је станар нишког Удружења Зоо планет, које збрињава напуштене и повређене животиње.

младунче орла
Фото: Саша Ђорђевић, Анадолија

Малог орла, испалог из гнезда, људи су пронашли у трави у селу на југу Србије и предали волонтерима Удружења. Немоћно јер не уме да лети, нити да лови плен, ово младунче заштићене врсте орла било је у великој опасности.

Орлић би тешко преживео да је у природи остао сам. Подршка и савети за бригу о њему удружењу Зоо планет стижу из Завода за заштиту природе Србије, Републичке инспекције за заштиту животне средине и Друштва за заштиту и проучавање птица Србије.

младунче орла
Фото: Саша Ђорђевић, Анадолија

„Младунче орла је пронађено у селу Горња Јошаница код Блаца, где су га добри људи пронашли у трави надомак своје викендице и збринули. Контактирали су наше удружење, давали смо им савете како да га очувају тог дана и довели су га код нас“, рекао је председник Зоо планета Душан Стојановић.

Душану је одгој, отхрањивање, лечење и брига о птицама, уз бригу о коњима, ужа специјалност.

Орао мишар спада у заштићене врсте. На југу Србије их има у мало већем броју, а настањују читаву Србију.

„Углавном се хране ситним глодарима, пацовима и корисни су за животну средину зато што смањују популацију штеточина“, објашњава Душан.

Фото: Саша Ђорђевић, Анадолија

Орлића, који при паду из гнезда, срећом, није повређен, храни из руке ситним комадима живог меса. Добро је, додаје, што је весео и што радо прихвата храну.

„Углавном комбинујемо бело пилеће месо, млевену јунетину, а ускоро ћемо кренути да му дајемо замрзнуте мишеве, тачније његов плен, како би имао потпуно задовољавајућу храну као што је она из природе“, рекао је Душан.

Зато што још није комплетно оперјао, него га прекрива само паперје, мора да живи у инкубатору под сијалицом која га греје и дању и ноћу. Кад мали мишар достигне одређену величину, биће пребачен у већи кавез како би у већем простору могао да стиче кондицију и да учи да лети, каже Душан.

Затим ће га учити још једној вештини неопходној за живот у природи – ловљењу плена. Када орнитолози Завода за заштиту природе процене да је ова птица грабљивица стекла довољну самосталност, прстеноваће је и одредити место за пуштање у природу.

Фото: Саша Ђорђевић, Анадолија

Ако све протекне по плану, овај паперјасти птић достићи ће дужину тела од око пола метра, а распон крила дужи од једног метра и једриће на ваздушним струјама.

Како пише на сајту Друштва за заштиту и проучавање птица Србије, орао мишар је распрострањен широм Европе, у већем делу умерене и централне Азије, на подручју Кавказа и делова Мале Азије. Угрожава га тровање пестицидима и илегално убијање. У Србији је редовна и многобројна гнездарица, чија се популација, према подацима из 2003. године, процењује на 2.600 до 3.400 гнездећих парова.

Анадолија

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.