„ЗАКАШЉАЛА СЕ И КРВ ЈЕ КРЕНУЛА“ Девојчица (7) из Београда шест дана после операције крајника пала у кому и ПРЕМИНУЛА

Седмогодишња Лана Мркаљ преминула је у четвртак у Београду, шест дана после операције крајника. Како тврди породица девојчице, ова интервенција на Институтуту за здравствену заштиту мајке и детета „Др Вукан Чупић“, показала са се као веома тешка. После неколико дана, девојчица је код куће изгубила много крви, а затим у Ургентном центру пала у кому и преминула.

лана мркаљ
Фото: Илустрација

Шта се дешавало непосредно пред смрт мале Лане испричао је за Блиц њен деда, Ђорђе Јанковић.

– Моја унука од седам година фатално је прокрварила у нашем стану шест дана од операције крајника у Институту за мајку и дете на Новом Београду. Изгубила је много крви и пала у кому – прича потресени Јанковић.

– Ту ноћ чуо сам страшну вриску моје ћерке, јер се унука закашљала и крв је кренула да лије. Убрзо је колабирала а ја сам јој давао вештачко дисање док није дошла Хитна помоћ. Успео сам да је повратим на кратко, а касније сам сазнао да је поново у транспорту изгубила свест и срце је престало да јој куца – испричао је он.

Он каже да су одмах звали Хитну помоћ, а у међувремену детету масирали срце, због чега је успела да продише, што им је потврдио и лекар хитне службе.

– Лекар је одмах изнео девојчицу у амбулантна кола са колегом и повезао у Ургентни центар на реанимацију. Нису нам дозволили да је пратимо у њиховим колима, па смо ишли за њима нашим аутомобилом. У Ургентном центру су нам рекли да је моја унука примљена без откуцаја срца па су све учинили да је поврате уз помоћ апарата. Срце је прорадило и почела је да дише, такође уз помоћ апарата – каже Јанковић.

Ипак, како наводи деда девојчице, лекари су констатовали да и даље има крварење, и успели су да га зауставе тек кад су направили рез на врату и пришли аорти. Лана је смештена на интензивну негу, прикључена је на апарате и дата јој је трансфузија.

– Доктори у Ургентном центру одмах су нам рекли да се не надамо превише јер је она после реанимација поново пала у кому. Већина органа јој је отказала, бубрези због дехридратације, и ту ништа више није могло да се уради. Наставила је да дише уз апарате, али је била и даље у коми. Сви напори лекара су били узалудни јер је преминула у 18 сати, дакле око 16 и по сати од пријема у Ургентни центар – додаје он.

лана мркаљ
Лана Мркаљ / Фото: Приватна архива

Свему је претходила тешка операција

До крварења и компликација дошло је шест дана после операције крајника, а која је, како је породицама Мркаљ и Јанковић рекао сам лекар, била веома сложена и тешка.

– Операција је трајала око сат и по времена, а доктор је после рекао да је операција била изузетно сложена јер су крајници били дубоко приљубљени уз лимфне жлезде и да је морао дуго да их одстрањује. Дошло је до обилног крварења, које је уз доста напора санирано. Доктор из Лисабона, који ју је оперисао, рекао је да у животу није видео крајнике слепљене уз артерију као што је то био случај код Лане – казао је за Блиц њен деда, подсетивши да се операција догодила 30. маја.

Девојчица је наредна два дана имала повишену температуру и жалила се на толико јаке болове да није могла чак ни воду да пије, па је прикључена на интравенозно храњење. Ипак, како тврди наш саговорник, лекар који је Лану оперисао отишао је на специјализацију ван Београда, а други лекар је одлучио да је пусти на кућно лечење, како у Институту не би била у контакту са другом болесном децом.

– Моја ћерка је замолила да Лана остане у болници због температуре коју је имала, међутим доктор јој је рекао да није безбедно због друге заражене деце која ту долазе. Начелник службе одлучио је да се унука отпусти кући. Био је упознат са тежином операције и обилним крварењем. Она није хтела да се свађа са њима и повела је дете – прича деда преминуле девојчице Ђорђе Јанковић.

Да би девојчици ублажили болове, код куће су јој давали „бруфен“, који јој је био преписан. Ипак, тек касније су схватили да он утиче на ширење крвних судова, а она је и поред тога имала обилна крварења, каже Ђорђе.

Не криве лекаре, али упозоравају родитеље

Очајни деда каже да не криви докторе, али сматра да је дете требало да остане хоспитализовано у Институту, те би девојчици брже указали помоћ када јој је позлило.

– Да је моја унука остала на одељењу сигурно би екипа Института у случају тако јаког крварења одмах реаговала и спасила је – рекао је он, додавши да је од момента од када јој је позлило, док није довезена у Ургентни, прошло сат времена.

Његова жеља јесте да упозори родитеље малих пацијената да инсистирају на дужем остајању у болници после операције крајника.

лана мркаљ

Клинички центар: Обдукција је у току

Из Института за мајку и дете нема одговора поводом овог случаја, пише Курир, док им је из Министарства здравља речено да су упознати са случајем те да су наложили инспекцијски надзор.

– У питању је седмогодишње дете и због тога се Ургентни центар и Клинички центар Србије неће оглашавати до званичног извештаја обдукције, која је у току, и извештај ће званично добити и фамилија – речено је за Курир у КЦС.

М. Вранић / М. Милојковић, Блиц

1 коментар

  1. Pre operacije se rade razna snimanja i slicno. Prema tome mogli su i trebali videti da su krajnici priljubljeni uz aortu i biti spremni na takvu operaciju ili odustati.

Comments are closed.