(МАПА) ПАЖЊА, ЕВО ГДЕ СУ ДИВЉЕ СВИЊЕ Уплашене животиње пошто препливају реку крећу се ка неколико ЛОКАЦИЈА

„Водени десант“, тако би се могла описати ситуација која готово недељу дана траје у престоници, где крдо дивљих свиња у потрази за животним простором „трчкара“ по централним градским улицама. Углавном су се појављивале на Новом Београду, али су неке успеле да се докопају чак и центра града, Обилићевог венца и Калемегдана.

крдо дивљих свиња
Фото: Bing Maps screenchot

Све је почело у среду око три сата ујутро када су грађани успели да сниме једно омање крдо у Блоку 30. Тада смо сазнали да су дивље свиње одбегле са Великог ратног острва, а до краја дана су се појавиле и у парку Ушће, али и на Калемегдану. Због тога су активиране дежурне екипе „Ветерине Београд“ али и добровољци из Ловачког удружења Земун како би дивље свиње биле ухваћене и пренете у резерват.

Међутим, и поред добре организације, за четири, пет дана ухваћено је десетак дивљих свиња, углавном младих, док се остатак крда у међувремену „растрчао“ по центру престонице. Због тога је Управа за шуме упозорила Београђане на потенцијалну опасност од дивљих свиња, а посебно на део од Ушћа до Земунског кеја.

Међутим, ипак је „пала“ прва жртва. У петак је дошло до саобраћајне незгоде када је у Булевару Михајла Пупина, недалеко од Ушћа, на дивљу свињу налетео аутомобил и усмртио је. Права мала потера догодила се и дуж Земунског кеја, на потезу од хотела „Југославија“ до Палате „Србија“, где је десетак ловаца лоцирало веће крдо од десетак дивљих свиња, али су оне, због недостатка пушака код радника „Ветерине“, успеле да побегну. До краја дана биланс је био, две ухваћене живе, а једна се удавила.

А онда је уследила и „инвазија“ на стари део града. Несвакидашњи инцидент догодио се суботу око пет сати ујутро, када се једна дивља свиња обрела у гаражи на Обилићевом венцу. Радници су покушали да је истерају, али је она у страху успела некако да се провуче и скочи са петог спрата и остала је на месту мртва.

Дивље свиње како панично препливавају реку уснимљене су и код Бетон хале, где је веома активан ноћни живот, а једна од њих, мало „урбанија“, стигла је и до ресторана „Запата“ на Новом Београду.

Као је за Блиц испричао суграђанин Лука Косановић, једно прасе појавило се и прекопута Старог Меркатора, које је претрчало улицу и ушло у посластичарску радњу.

Опкољене дивље свиње код Ушћа: Београд се после неколико дана „панике“, враћа у нормалу

„Радници ветерине јурили прасенце које је бежало брзином 30 км/х. Једва су га стигли“.

крдо дивљих свиња
Фото: Илустрација

„Хорде“ дивљих свиња „харале“ су претходних дана главним градом. Шалу на страну, али никоме не би било свеједно да се нађе очи у очи са вепром. У потрази за храном и стаништем стигле су „чак“ до центра града, до Обилићевог венца где се јуче ујутру догодио инцидент. Уплашена свиња пала је са шестог нивоа гараже и страдала, а нешто касније младунче је ушетало у један ресторан на Новом Београду у ком је била само чистачица. Улазна врата су била отворена, па је прасе решило да истражи о чему се ради.

крдо дивљих свиња
Сцена код гараже на Обилићевом венцу / Фото: Иван Миросавић

Ово ипак није симпатична причица о прасету у граду, дивљој верзији Бејба, које је силом прилика одвојено од мајке, вероватно током бекства са Великог ратног острва.

На целом Великом ратном острву има 35 дивљих свиња, а пошто водостај река опада, оне ће се и саме вратити у своје природно станиште, чим вода опадне за три, четири дана, рекао је у јутарњем програму ТВ Прва, Будимир Грубић, директор „Ветерине Београд“.

На наводе да су претходног дана ловци наводно убијали дивље свиње јер су Београђани чули пуцње, Грубић је објаснио да су коришћени лажни меци током опкољавања код Ушћа којима су дивље животиње само плашене, да би се лакше ухватиле.

– Све јединке које су ухваћене су тренутно у Бојчинској шуми – рекао је ловац Никола Војиновић. Он је објаснио да је вепар, поготово када је уплашен, веома опасан и да има зубе оштре попут ножа. Реч је о ноћној животињи која има веома специфичан, непријатан мирис. Он је упозорио грађане који шетају кућне љубимце, поготово оне мање, да обрате пажњу ако пас лаје на неки жбун. Љубимци могу да их осете на још већој удаљености.

– Дивље свиње имају веома добро чуло слуха и мириса – напоменуо је Војиновић.

Он је додао да се никад не зна како би једна јединка могла да реагује. Он је свима који се нађу „очи у очи“ са овом дивљом животињом препоручио да одмах позову „Ветерину Београд“ и да животињи не прилазе.

крдо дивљих свиња
Прасе у посластичарници / Фото: Printscreen

Како је испричао Грубић, током јучерашњег дана, двадесеторица запослених у „Ветерини“ јурила су прасенце залутало на Новом Београду, тешко не више од 10 килограма, које је трчало брзином од бар 30 км/х. И једва су га ухватили. Он је нагласио да, осим вепрова, могу да буду изузетно опасне и крмаче са прасићима. Он је рекао да се „ту негде“ крију још можда две, три дивље свиње, али он не очекује да ће бити више проблема.

Број „Ветерине Београд“ на који их можете позвати у случају да „налетите“ на дивљу животињу је: 011/276-43-66.

М. Радоњић, Блиц / Телеграф

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.