УЖИВО: Стара планина и даље гори, мештани са ватрогасцима одустају од гашења због мрака

Пожар који је јуче избио у Бугарској и проширио се на српски део Старе планине и даље букти, а екипе ватрогасаца су на терену и покушавају да угасе ватру, потврђено нам је у пиротском Штабу за ванредне ситуације. Сразмере пожара су огромне, ватру гасе и мештани и шумари и засад нема угрожених људи и кућа. Јужне вести прате ситуацију са терена из минута у минут.

пожар
Одустаје се од гашења због мрака / Фото: Љ. Филипов, Јужне вести

19:35 – Новинар са терена јавља да се формира Штаб у Топлом Долу и очекују да се ватрогасци повуку са терена и преноће у селу.

Ватрогасци у Монтани (Бугарска) кажу да су у контакту са колегама из Србије и да се труде да угасе пожар, али да ће он највероватније трајати бар још један дан.

19:10 – Управник Парка природе Стара планина Дарко Ђорђевић каже да је пожар захватио букову шуму, а приближио се и четинарској, што може бити опасно ако ватра озбиљно “уђе” у шумски део. Засад углавном горе само појединачна стабла.

Четинарски део ако захвати то се онда распламсава, шишарице лете, он брзо гори, јер су суве иглице. Овде у буковој шуми је углавном на влажним стаништима и то се спорије креће и доле нема толико растиње, а кроз четинаре је ризично – појашњава.

Осим неприступачног терена проблем је и ветар који је нанео ватру на Топлодолску шуму, додаје Ђорђевић, али на срећу горе само појединачна стабла смрче у Арбињу. Нешто тежа ситуација је у Вражјој глави где гори клека и жбуњасто растиње.

Каже да су на Старој планини са ватрогасцима и мештани и сви запослени из предузећа Србијашуме.

18:15 – Начелник Сектора за ванредне ситуације Предраг Марић рекао је да становници и домаћинства нису угрожени, као и да је локализација пожара још у току. На терену је 90 ватрогасаца и више од 30 возила.

Гашење пожара отежава неприступачан терен и велика надморска висина, јер је реч о преко 1.900 метара, док због велике задимљености и даље нема услова за гашење пожара из ваздуха, односно за ангажовање летелица – рекао је Марић, напомињући да се непрекидно прате услови на терену.

Марић каже да су у контакту са колегама из Бугарске, на чијој територији је избио пожар и проширио се, као и да једна десетина од укупног пожара букти на територији наше земље.

17:50 – Мештани са ватрогасцима одустају од гашења пожара због мрака. Сведоче да је на једном од врхова линија пожара дуга 2 км и да не може да се угаси ручно.

Новинар са терена јавља да је пожар на 8 км од Топлог дола. Насеље није угрожено, али јесу појате за стоку и сама стока. Ватрогасци праве тампон зону да спрече ширење пожара, обарају дрвеће и праве земљане баријере.

Струје има у Топлом долу.

16:30 – Становништво није угрожено, али осим траве и пашњака, ватра је захватила и четинарску шуму – каже градоначелник Пирота Владан Васић. Због дима ватра не може да се угаси из ваздуха, а додаје и да ватрогасци очекују помоћ до јутра како би локализовали пожар.

Ситуација није сјајна, доста је велика задимљеност, хеликоптер је надлетао подручје, али не може да се реагује из ваздуха. Ватра је на доста неприступачном терену, а ветар мења правац, час иде према Бугарској, час према нама. Ватрогасци очекују помоћ до јутра и локализацију. Још не могу да се утврде размере пожара. Људи су забринути наравно, али пожар је далеко од насеља, тамо на ободу између Србије и Бугарске – прича Васић.

15:50 – Новинар Јужних вести је тренутно изнад Чунгуљског водопада, код Топлог дола и како јавља, мештани спасавају стоку која је на испаши и одустали су од гашења пожара. Неки мештани истичу да су незадовољни реакцијом државе.

15:05 – Ватра се и даље шири Старом планином, мештани кажу да људи ово не могу да угасе без помоћи летелица које, како је раније рекао начелник Сектора за ванредне ситуације Предраг Марић не могу бити ангажоване због густог дима. О коликој се размери пожара ради сведоче и Пироћанци који кажу да се дим са Старе планине сада види и из Пирота.

Фото: Дејан Ђорђевић

13:40 – Председник Месне заједнице села Дојкинци Ивица Вељковић каже за Јужне вести да је крак пожара код Топлог Дола опаснији.

На само 4 км је од села, ватрогасци се са мештанима боре да обуздају ватру. Од државе и Шумског газдинства постоји дозвола да се стабла обарају и да праве тампон зоне – каже Вељковић.

Додаје да, иако синоћ није било оптимистично, према Арбињу се колико-толико контролише пожар.

13:28 – Начелник републичког Сектора за ванредне ситуације Предраг Марић каже да тренутно не постоје услови за гашење из ваздуха због задимљености, самим тим ни за ангажовање летелица у гашењу пожара.

Напомињем још једном да нема угроженог становништва, нити објеката, и да су на терену сва расположива средства и људство Сектора за ванредне ситуације који раде на локализацији пожара – каже Марић.

У интервенцији на изузетно неприступачном терену тренутно учествује 57 ватрогасаца-спасилаца из Ватрогасно-спасилачких јединица Пирот, Димитровград, Бабушница, Ниш, Зајечар, Лесковац, Смедерево, Панчево и Београд са 20 возила“.

12:50 – У Српско-руском хуманитарном центру не одговарају на питање новинара Јужних вести да ли су њихови спасиоци ангажовани на гашењу пожара. Од новинара су тражили питања да им се упуте мејлом, али ни након тога и неколико позива – не одговарају на њих.

12:00 – Пожар и даље букти, очекује се долазак још већег броја ватрогасаца, а познаваоци Старе планине кажу да гори једна од најлепих шума Србије, предео око Вражије главе.

Не смем ни да замислим да је нема више и да је све угљенисано. Станиште вукова, јелена, расадник лековитог биља – кажу старопланинци.

11:15 – Мештанин Топлог Дола Миљан Стојановић који од јуче помаже у гашењу пожара, сведочи да је ватра ушла дубоку у територију Србије.

Ми смо у епицентру, ватра напада са свих страна, сад се спустио у Јаворску реку где нико не брани. Сад се мештани самоорганизују, имају помоћ и ватрогасаца -сведочи Стојановић.

10:35 – У полицији кажу да нема угроженог становништва и објеката и да су екипе на терену.

Припадници Сектора за ванредне ситуације раде на локализацији пожара који је избио јуче око 13 сати у месту Вражја глава и који је захватио суву траву и ниско растиње. Нема угроженог становништва, као ни објеката – саопштавају из полиције.

Додају да на интервенцији на изузетно неприступачном терену учествује 55 ватрогасца из Пирота, Димитровграда, Бабушнице, Ниша, Зајечара, Лесковца, Смедерева и Панчева са 19 возила.

Захваћени четинари / Фото: М.С.

10:25 – Очевици који су у току ноћи били на Старој планини сведоче да су сразмере пожара огромне.

Јелке високе преко 30 метара горе као новогодишње прскалице. То је прави ужас. Људи без авиона то не могу да угасе – сведоче очевици.

10:05 – Како јавља бугарски портал 24 часа пожар је примећен јуче око 14:30 по бугарском времену на преко 20 хектара површине западно од села Мартиново које се налази у подножју Старе планине.

10:03 – На друштвеним мрежама бројни су људи који позивају да се информација о пожару дели.

По сведочењу мештана, пожар се у току ноћи спустио ка селу Дојкинци и строгом резервату природе Арбиње, где је неприступачан терен, па ватрогасна возила не могу да приђу.

Сретен Савов из Штаба за ванредне ситуације који је у току ноћи био на терену захваћеном пожаром, каже да ватра тренутно не угрожава куће и становништво.

Сектор за ванредне ситуације је ангажован, ступили смо у контакт са представницима месних заједница Топли До и Дојкинци. Пожар је у њиховом атару, али је далеко од насеља. Јединице ватрогасаца су на терену, пуно је мештана и добровољаца који помажу, а ангажовани су и шумари – каже Савов.

Он је потврдио да је ватра букнула са бугарске стране планине, а по његовим речима, сразмере пожара су велике.

Ватра је поприлично велика и потребне су велике снаге за санирање пожара. Чекамо инструкције Сектора за ванредне ситуације МУП-а – каже Савов.

Подсетимо, на Старој планини по сведочењу мештана гори трава и ниско растиње, а неприступачан терен отежава гашење пожара.

Јужне вести

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.