ВЛАДИКА ИГНАТИЈЕ СЕ САМ ПОВЛАЧИ? Данас пада одлука о смени декана Православног богословског факултета

0

Наставно-научно веће Православног богословског факултета данас разматра захтев Синода СПЦ о смени декана.

владика игнатије
Детаљ са освећења храма Св. Максима Исповедника у Костолцу 21. октобра 2012. / Фото: Епархија крушевачка СПЦ

На седници Наставно-научног већа која би данас требало да се одржи на Православном богословском факултету Универзитета у Београду разматраће случај декана ове високошколске установе епископа браничевског Игнатија (Мидића).

Свети архијерејски синод СПЦ 22. октобра затражио је од Наставно-научног већа да покрене поступак разрешења декана кога, према документу који је „процурио“ у јавност, терети за неспровођење синодских одлука о смени двојице предавача Богословског факултета – редовног професора епископа западноамеричког Максима (Васиљевића) и доцента Марка Вилотића, кршење Статута факултета, Устава СПЦ и „обману“ црквене владе.

Како Данас незванично сазнаје, на дневном реду наћи ће се мишљење Одбора за статутарна питања УБ који је оценио да је „утицај Синода на статус запослених на ПБФ у супротности са Законом о високом образовању и Статутом Универзитета“.

На Богословском факултету очекују да ће на Већу присуствовати и чланови „црквене владе“, чија је седница, како наш лист незванично сазнаје, такође заказана за данас. Данасови извори спекулишу да би на седницу, по позиву, требало да дође и епископ бивши захумско-херцеговачки Атанасије (Јевтић), почасни професор ПБФ и његов некадашњи декан. Он се више пута писмима обраћао патријарху Иринеју, као председавајућем Синода, тражећи повлачење спорне одлуке о сменама.

Пред данашње Веће у оптицају је било више могућих сценарија. Највише је помињана могућност да се владика Игнатије сам повуче са места декана, због наводних претњи из Синода да ће казнити све који би га подржали на евентуалном гласању о синодском захтеву. Уколико би се одлука Синода ставила на гласање, у црквеним изворима тврде да је тешко проценити какав би био резултат, поготово имајући у виду јучерашње оглашавање УБ и став појединих млађих професора ПБФ, који не желе да дођу у ситуацију у којој су сада декан и њихове колеге, чије се уклањање тражи.

Црквени кругови блиски Синоду тврде да је било какав обрт на Наставно-научном већу који би спасао декана немогућ, мада је више међународних и домаћих апела из академских кругова упућено на адресу „црквене владе“. На ПБФ се спекулише да Синод већ има кандидате за новог декана, међу којима је фаворит, наводно, редовни професор протојереј-ставрофор Владимир Вукашиновић.

Фото. ФоНет

У црквеним изворима спекулише се да је председник Савета ПБФ митрополит загребачко-љубљански Порфирије (Перић), духовно чедо и десна рука члана Синода и портпарола СПЦ епископа бачког Иринеја (Буловића), последњих недеља „убеђивао“ поједине професоре у исправност синодских одлука о сменама. Од избијања случаја владике Максима више предавача на овом факултету напредовало је у црквеним чиновима. При томе треба имати у виду да рад наставног особља на Богословском факултету зависи и од благослова њихових надлежних епископа. Поједини црквени сајтови блиски владици бачком, који заговарају „сечу“ на највишој образовној установи СПЦ, недавно су извештавали и о наводним поделама у Наставно-научном већу ПБФ по епархијској припадности, управо кад је реч о смени владике Максима и Марка Вилотића.

Синод сада тражи и смену декана ПБФ зато што је ставио ван снаге своје раније одлуке о разрешењу и престанку радног односа владике Максима да би му одобрио две академске године неплаћеног одсуства због стручног усавршавања. Доцент Марко Вилотић, секретар епископа диселфорфско-немачког Григорија (Дурића), од прошле године налази се на двогодишњем неплаћеном одсуству. Црквена влада замера декану и што се на списку наставног особља ПБФ налази доцент Александар Ђаковац, као продекан за наставу, зато што Синод 2018. наводно није одобрио његов избор.

Владика Игнатије ступио је на дужност декана 1. октобра 2018. и има трогодишњи мандат. Статутом ПБФ је предвиђено да „поступак за разрешење декана може да покрене Веће, већином гласова укупног броја чланова“. На предлог Већа одлуку о разрешењу декана доноси Савет, тајним гласањем, већином гласова укупног броја чланова. Савет има 27 чланова од којих је, према подацима са сајта ПБФ, седам још неименованих представника Владе Србије. У случају разрешења декана, Савет на истој седници именује вршиоца дужности декана из реда продекана, ког предлаже председник Савета, тренутно митрополит Порфирије, и покреће поступак за избор новог декана. Ако се буде поштовао Статут ПБФ, евентуални в.д. декана бирао би се између професора Богољуба Шијаковића, бившег министра вера СРЈ и Србије и доцената Златка Матића и Александра Ђаковца, чије именовање Синод сада доводи у питање. Вршилац дужности декана има иста овлашћења као и декан.

Универзитет: Смене на ПБФ незаконите – Одбор за статутарна питања јуче је једногласно усвојио Мишљење да је „утицај Светог архијерејског синода СПЦ, као тела које није у оквиру Универзитета у Београду, на статус запослених на Православном богословском факултету у супротности са Законом о високом образовању и Статутом Универзитета“. Истовремено, закључено је да ће о усаглашености извесних одредаба Статута Богословског факултета са Статутом Универзитета бити заузет званичан став на наредној седници Одбора. У саопштењу објављеном на званичном сајту УБ, истиче се да је Одбор поступао на основу обраћања председника Одбора за високо образовање САНУ и председника Савета УБ. „Наш задатак је да генерално водимо бригу о аутономији високог школства. Ми се не бавимо појединачним случајевима, но генералном заштитом аутономије универзитета која је, из сазнања која имамо, угрожена на Богословском факултету, јер Синод de iure одлучује о питањима која су у ингеренцији Универзитета“, каже за Данас академик Владица Цветковић, председник Одбора САНУ за високо образовање и професор на Рударско-геолошком факултету.

Ректор и два Иринеја

Како Данас незванично сазнаје, у име Синода двојица Иринеја – патријарх и владика бачки, прошлог понедељка примили су у Патријаршијском двору у Београду ректора УБ Иванку Поповић. Они су јој, наводно, објаснили да Универзитет треба да се држи државних закона, а да је ПБФ нешто друго и да је за њега надлежан Синод, сазнаје Данас из више црквених извора. Иванка Поповић није желела да коментарише разговор у Патријаршији, само је кратко најавила за наш лист да ће се поводом смена на ПБФ и његовог специфичног статуса у оквиру УБ огласити стручна тела Универзитета.

Фото: Printscreen

Смена и саслушање

„Због потреба Цркве“ патријарх Иринеј недавно је сменио уредника ТВ Храм протојереја-ставрофора Стојадина Павловића, који је остао само на дужности управника Патријаршијског управног одбора. Иако нема званичног образложења за ову смену, у црквеним круговима спекулише се да је појединим синодалцима, иако је реч о ТВ Архиепископије београдско-карловачке за коју је надлежан само патријарх, засметало у програму „превише“ владика које се не слажу са косовском политиком актуелне напредњачке власти, па чак и владике Игнатија, чији је интервју објављен у јануару. Уређивање ТВ Храма, како се спекулише у црквеним изворима, преузели су викар патријархов епископ ремезијански Стефан (Шарић), духовник Николе Селаковића, генералног секретара председника Србије и фолк певачице Светлане Ражнатовић, свештеник Владимир Вукашиновић и Мира Ловић Мочев. Исти извори незванично тврде и да је свештеник Вукашин Милићевић после недавног гостовања у „Утиску недеље“ морао да, по наводном патријарховом захтеву, пише изјаву по чијем је благослову гостовао на телевизији.

Јелена Тасић, Данас

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.