ИЗУМ СТУДЕНТА РАЧУНАРСКОГ ФАКУЛТЕТА НИКОЛЕ КРСТИЋА: Маска за дугорочну употребу са измењивим хепа филтером

Студент друге године Рачунарског факултета Никола Крстић, је са предузећем ,,CSS solutions“ понудио комисији нову врсту заштитне маске са измењивим хепа филтером за вишеструку дугорочну употребу.

маска
Фото: Приватна архива / Индекс

-Реч је о новом, ургентном пројекту, који је постао актуелан због пандемије. Уопште нисмо планирали да се тако нечим бавимо, али смо ипак дошли на идеју како да унапредимо процес и направимо што више маски за вишекратну употребу – каже за Индекс Крстић.

Он објашњава да је ,,CSS solutions“ управо у процесу покретања производње, а очекује се да у првој серији на тржиште пристигне око 30.000 ових сада веома тражених заштитних помагала.

Крстић објашњава да је маска дуготрајна – искувава се у води и тако се дезинфикује, а филтер се сваких седам до десет дана једноставно извади отварањем поклопца и замени новим.

Млади стартап предузетник очекује прву серију маски за двадесетак дана. Произвођач је домаћа фирма која се бави термичком обрадом пластике. Целокупна производња је у Србији.

Крстић још не може да говори о цени производа, мада већ сад зна да се ,,CCS solutions“ одриче профита, јер ће сва зарада ићи на покриће трошкова и за нову производњу.

Никола Крстић је нашој јавности познат по једном другом пројекту – ,,паметној рукавици“ за слепе ,,анора“ – која такође убрзо треба да се појави на тражишту, али је због пандемије изазване корона вирусом нова заштитна маска код младог иноватора неочекивано доспела у први план.

Курир / Б. Радивојша, Индекс

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.