„Црква је најбоља болница, дођите на причешће“: Владика банатски Никанор отворено позвао вернике да прекрше забрану Синода (ВИДЕО)

Владика банатски Никанор јуче је изговорио проповед у којој је отворено позвао вернике да прекрше одлуку СА Синода СПЦ о служењу литургије без верника, јер је, како је рекао, Свето Причешће најбољи лек.

никанор
Фото: Youtube printscreen

Владика банатски Никанор јуче је изговорио проповед у којој је отворено позвао вернике да прекрше одлуку СА Синода СПЦ о служењу литургије без верника, јер је, како је рекао, Свето Причешће најбољи лек, а Црква најбоља болница и да им слободу кретања једино Бог може одузети. Он је вернике саветовао да законе поштују само у оној мери колико је то „сагласно са Богом, црквеним прописима и са Свети писмом“, а да је свако ко их другачије саветује „блудник и безбожник“.

“Храм је најбоља и најлековитија болница и онај који вас саветује, па макар био и српски патријарх или владика да може бити само пет људи у храму, тај или нема вере или служи неку другу службу. Господ Христос је најбољи лекар и он даје најбоље лекове, кроз Свету тајну Причешћа, то је најбољи лек!”, поручио је Епископ Никанор свега дан пошто је на КБЦ „Др. Драгиша Мишовић“ преминуо његов сабрат архијереј, ваљевски Епископ Милутин, наводно од последица заразе вирусом КОВИД 19. Епископ Никанор је објаснио верницима да је разлог појаве корона вируса грех, али да они немају чега да се плаше.

“Ми смо православни хришћани, немамо разлога да се плашимо, осим Бога, никога. Ако Бог допусти да нас нема, неће нас ни бити. Живимо нормално, долазите у храм, причешћујте се” позвао је владика вернике, чиме их је практично позвао да крше одлуку Синода.

“Ко су они који нас уче шта треба да радимо? Чиме се баве? То су највећи безбожници, највећи блудници, највећи материјалисти. Њих се треба плашити! Нападају на Цркву, а њима 3.000 људи спава заједно. И ови што пензионерима носе храну, у магацину њих 400, 500 пакује и носе оне пакетиће. Шта је то? Ту неће запасти (вирус), а хоће у храм?”, викао је владика у проповеди, алудирајући на епидемиологе и државне челнике.

“Угрожава ми слободу, угрожава ми кретање. Што се мене тиче, слобода је она коју Бог даје, а мој благослов је да долазимо у цркву, да се причешћујемо и вршимо своје обавезе као прави хришћани. Океј? “, завршио је владика Никанор своју проповед.

Иначе, снимак целе проповеди је постављен на Јутјуб каналу, али без информација у којој цркви је служена Литургија пређеосвећених Дарова на којој је изговорена ова проповед „вешто пазећи да се не сними број присутних верника на истој“, пише Нова.рс. „Очигледно, о ризику да буде правно гоњен водио је рачуна и сам владика Никанор. Мада је у свом говору вишеструко позвао и благосиљао кршење мера, правно формално гледано, није прекршио закон“, констатује се у чланку.

“Закон Републике Србије каже да се не може подстрекивати неодређен број људи, што је овде случај. Међутим, свакако је страшно то што прича и на који начин прича” рекао је за Нова.рс адвокат Вељко Милић. Владика банатски Никанор је иначе 2016. године осуђен због „мобинга“ некадашњег свештеника Томислава Живановића ког је, по пресуди, без повода разрешио чина протојереја и протонамесника, после чега му је била одузета и парохија, закључује новинар Нова.рс у свом тексту.

Нова.рс