Багери стигли до чувене београдске кафане Орашац

0

На углу Булевара краља Александра и Голсвордијеве улице у току је рушење објеката и припремање локације за изградњу деветоспратнице. На путу багерима налази се и чувена београдска кафана „Орашац“ из 1878. године, са којом би ускоро могао да нестане и део духа некадашњег Београда.

кафана орашац
Фото: Немања Јовановић, Нова.рс

Репоретери Нова.рс обишли су угао Булевара краља Александра и Голсвордијеве улице где су затекли багере и рушевине на месту на ком су некада биле ниске куће и трафике.

Рушење је стигло до зграде мењачнице која се налази одмах поред чувене кафане “Орашац” старе готово век и по.

Урбаниста Миља Младеновић у ауторском тексту за Истиномер, објашњава да је локација на којој је у току рушење сада омеђена трима улицама, али да је према Регулационом плану из 2001. године предвиђено пробијање Трнске до Булевара, па би ту требало да настане мањи блок са шест већих објеката.

Фото: Немања Јовановић, Нова.рс

Младеновић упозорава да ће у току имплементације плана и проширења Трнске улице настати озбиљни проблеми.

“На месту укључења Трнске улице на Булевар краља Александра данас није брисан простор. Напротив, управо на том месту налази се један од чинилаца духа града – кафана ‘Орашац’”, пише урбаниста.

Наводи да је препознатљиви објекат кафане из 1878. године, који се никако не може помешати с неким другим објектом, као што је случај с новијим кафанама, остао, уз занатске радионице, чувар историјског духа града.

Фото: Немања Јовановић, Нова.рс

“Како архитектонски, тако и функционално, кафана ‘Орашац’ може да се третира и као времеплов и да се, и у њој, и поред ње, доживљава атмосфера каква је постојала у десетинама махом срушених београдских кафана”, објашњава Младеновић.

Ако је већ Регулациони план из 2001. године занемарио аспекте који Београд чине Београдом, поручује да је можда на нама да 20 година касније урадимо нешто поводом тога “пре него што нам наш град постане одбојан, хладан и непрепознатљив”.

Фото: Немања Јовановић, Нова.рс

Милена Илић Мирковић, Нова.рс / Хронограф

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.