Прави мафијаши прогонили су творце „Кума“: Снима се филм о настанку чувеног мафијашког класика

„Упркос лудилу током продукције, упркос свим шансама, овај класик је снимљен“.

кум
Плакат за филм / Фото: Промо

Бери Левинсон режираће филм „Френсис и Кум“ о снимању култног мафијашког филма. Френсиса Форда Кополу глумиће Оскар Ајзак, док је Џејк Џиленхол изабран да игра продуцента Роберта Еванса у филму о легендарним и жустрим биткама које су се водиле током настанка овог класика из 1972. године.

Иако је „Кум“ (The Godfather) један од симбола америчке кинематографије, снимање није текло глатко. Копола, који је тада имао 31 годину, био је одлучан да убеди Еванса и студио да му дозволе да сними скупи филм у Њујорку, иако се радња оригиналног сценарија Марија Пуза дешавала у Канзасу.

Друга проблематична идеја била је да се лик шефа мафије Дона Корлеонеа да Марлону Бранду, који годинама пре тога није снимио ниједан филм. У неколико наврата мало је фалило да студио прекине цео пројекат. Тешки и опасни разговори вођени су и са стварним мафијашима, који нису били нимало срећни због идеје да се мрачне тајне њиховог посла приказују у биоскопима.

– Упркос лудилу током продукције, упркос свим шансама, овај класик је снимљен – рекао је Левинсон.

Приче о ономе што се дешавало иза камере чуо је од свог шефа, који је био Евансов креатвни директор и део свих тих фантастичних расправа. Још увек се не зна ко ће играти глумце из филма, али јасно је да ће главна тема бити сукоб филмаџија и студија који је очајнички желео да сними хит.

Подсетимо, први део филма „Кум“ добио је Оскара за најбољи филм и најбољи прилагођени сценарио. Такође, Марлон Брандо награђен је за најбољу мушку улогу, али је од тога можда познатији и његов бојкот Оскара. Уместо њега, на сцену се попела Сашин Литлфедер, индијанска активисткиња, у традиционалној одећи Апача, која је одржала дуг говор о правима Индијанаца, али је и она одбила да прими златну статуу.

Дуња Савановић, Телеграф