Нова.рс: Синод СПЦ одлучио – Сабор у Храму, владике у “Хилтону”

Синод Српске православне цркве одлучио је и дефинитивно да прихвати предлог према коме би избор новог патријарха СПЦ требало да буде одржан у крипти Храма Светог Саве на Врачару.

синод СПЦ
Фото: СПЦ

Осим тога, одлучено је и да архијереји који ће учествовати у избору новог поглавара СПЦ буду смештени заједно у хотелу „Хилтон“ у центру Београда, сазнаје Нова.рс.

Према наводима извора Нова.рс из Патријаршије, оваква одлука Синода представља двоструки преседан.

Најпре, према речима нашег саговорника, избор патријарха ће по први пут бити обављен не само изван патријаршијске саборске сале, него и саме Патријаршије.

“Такође, архијереји који ће учествовати у избору по први пут неће бити смештени у келијама, него ће овога пута на располагању имати луксузне собе у “Хилтону”. У питању је, као што је познато, један од најлуксузнијих хотела у престоници. Локација је претпоставља се, изабрана и због тога што се налази у непосредној близини Храма”, каже он.

Према речима нашег саговорника, хотел за смештај владика бирали су епископ бачки Иринеј Буловић и епископ шумадијски Јован. Ипак, одлука о Хилтону и о Храму као месту избора патријарха није донесена једногласно.

“Група епископа је пре неколико дана упутила допис Синоду у коме протестују због предлога да се Сабор одржи ван Патријаршије и да владике буду смештене у хотелу. Свети архијерејски Сабор је изнад Синода и стога ће томе одлучивати на почетку заседања. С друге стране, треба истаћи да је епископ дабробосански Хризостом, који је до избора патријарха мјестобјуститељ трона СПЦ, био једини члан Синода који је био против тога да се избор поглавара врши ван Патријаршије и да се архијереји сместе у хотел”, каже наш саговорник.

Подсећамо, избор за новог патријарха СПЦ одржаће се 18. фебруара у Београду. Сабор, који је планиран у мају, померен је после смрти патријарха Иринеја у новембру прошле године. Према сазнањима Нова.рс, као најозбиљнији кандидати за трон СПЦ фигурирају епископ будимљанско-никшићки Јоаникије, митрополит загребачко-љубљански Порфирије, владика бачки Иринеј Буловић, епископ бањалучки Јефрем и митрополит дабробосански Хризостом.

Уколико је писање Нова.рс о боравку архијереја у хотелу „Хилтон“ за време сабора тачно, то би био јасан показатељ тоталног отуђења клира СПЦ од верног народа који сваким даном живи у све већој материјалној оскудици, али и о нетактичности, ароганцији и недостатку осећаја за меру у погледу очувања поверења и угледа СПЦ у јавности. Карл Билт и сваки други мрзитељ православља могао би само да им честита.

Војислав Милованчевић, Нова.рс / Хронограф