Можда ће морати и четврта доза вакцине?

БЕОГРАД – Можда ћемо морати да примимо и четврту дозу вакцине, у фебруару, изјавила је за портал Нова.рс директорка болнице у Батајници Татјана Аџић Вукичевић.

четврта доза вакцине
Фото: Илустрација

Како је објаснила, „проблем је у томе што је ово нови и научно недовољно истражени вирус и што ће за њега, док се не постигне колективни имунитет, бити потребно да се имунизујемо на шест месеци.

„Имунитет кратко траје, морамо да сви примимо трећу дозу, можда и четврту у фебруару. Док се ситуација не смири, а ваљда ће се смирити једном“, рекла је Аџић Вукичевић.

Она напомиње да је свака вакцина ефикасна, али да таква заштита не може бити стопроцентна.

Аџић Вукичевић је примила Спутњик вакцину, руском цепиву остаје верна и када је трећа доза у питању.

„Због структуре вакцине коју сам добила, морам поново да примим Спутњик. На мојој вакцини је носач адено вирус, ја морам да добијем ту исту вакцину, а код ових других цепива може да се меша“, рекла је Аџић Вукичевић.

Она је указала и да у овом таласу најчешће оболевају и најтеже клиничке слике имају млади мушкарци између 20 и 30 година старости, којима је заједничко и то да нису вакцинисани.

„Најчешће је реч о повратницима са летовања или онима који су били на неким већим јавним окупљањима. Болесни су данима, 10 и више дана леже код куће, пију лекове за скидање температуре, не јављају се ни у ковид амбуланте, ни изабраном лекару“, прецизирала је Аџић Вукичевић.

„Када им постане неподношљиво лоше“, описала је докторка, „они френетично трче у вечерњим сатима до Инфективне клинике, тада већ имају развијену обострану упалу плућа. Када падне мрак и људе ухвати паника, у вечерњим сатима се дешава највише пријема у Инфективној клиници“.

„После тога они најчешће доспевају у Батајницу, 20 посто оних који стигне у Батајницу су кандидати да одмах легну у интензивну негу“, каже Аџић Вукичевић.

Према њеним речима, лекари у тој болници дочекују и боре се за живот пацијената са изразито ниским нивоом кисеоника и обостраном упалом плућа.

четврта доза вакцине
Колико још доза? / Фото: Илустрација

„Сви параметри који указују на запаљење су им повишени, изнурени су, бледи, отежано им је дисање. То су све углавном млађи пацијенти, мушкарци. Корона је постала вирулентнија и пријемчивија за мушкарце. Пре свих, напада оне невакцинисане“, упозорава Аџић Вукичевић.

„Вирус тражи пут да опстане, а тај пут су невакцине особе“, закључила је директорка болнице у Батајници.

ФоНет