Кардинал Ромеро: Руски патријарх и папа да се састану у Мароку

Сусрет патријарха московског и све Русије Кирила и папе Фрацискау Африци, у Мароку, могао би да буде порука свим људима да треба тражити путеве ка миру, континент би био одлично место за њихов сусрет, саопштио је римокатолички надбискуп Рабата, кардинал Кристобал Лопез Ромеро.

папа и патријарх Кирил

„Сваки напор, свака иницијатива за постизање мира у Украјини и широм света треба да буде позитивно прихваћена и подржана. Било би сјајно када би Африка, тачније Мароко, постала место овог прижељкиваног сусрета. То би била порука целом свету: муслиманска земља ће угостити два поглавара хришћанских цркава да заједно траже пут до мира. Традиција гостопримства и отвореног и умереног ислама типична је за Мароко“, рекао је кардинал Лопез Спутњику.

Он је напоменуо да нема информације о могућем сусрету папе Фрање и патријарха Кирила, али је поглавар Римокатоличке цркве више пута изразио жељу да дође до овог сусрета. Ипак, према речима кардинала, мора се признати да је ова идеја сан, за чију реализацију се мора поклопити неколико фактора: јасна и чврста намера да се сретну и разговарају, позиви и пријем из Марока, физички и духовни услови за дијалог и остало.

„Ми хришћани који живимо у Мароку, римокатолици и православци, били бисмо веома срећни и поносни да се овај сусрет догоди“, закључио је кардинал Лопез.

Спутњик