ТАТА ЈЕ ВОЛЕО ДА СЕ ИГРА РАТА! Отац дечака убице годинама био ПАСИОНИРАНИ ЗАЉУБЉЕНИК у војне симулације, сина водио са собом на тренинге

У новијој историји Србије нисмо сведочили овако великој трагедији и масовном убиству; догађаји из ОШ „Владислав Рибникар“ и Младеновца и многе људске жртве завиле су Србију у црно. У чему је узрок проблема, шта је покренуло трагичан ланац догађаја и злочина без преседана, шта су били окидачи насилног понашања, где је заказао систем, где друштвена одговорност, а где она лична, породична, како убудуће васпитавати децу – питања су на која у наредним данима морамо пронаћи одговоре.

владимир кецмановић
Отац дечака убице годинама био пасионирани заљубљеник у војне симулације, сина водио са собом на тренинге Фото: Сд Тим-ерсофт Смедерево / Фејсбук

Од ужасног масакра у „Рибникару“ друштво и даље расправља о томе ко је кривац за дечакову страшну одлуку која је однела толике животе… Да ли је вршњачко насиље било окидач, да ли је дечак психопата или социопата, да ли срж проблема лежи у проблематичном садржају на интернету, друштвеним мрежама и видео-игрицама, или можда делић одговорности лежи и на његовом оцу који је сина од његове 12. године водио у стрељану, те са њим заједно тренирао такозвани „Ерсофт“, односновно војно-тактичке симулације.

Шта је Ерсофт?

Тренинзи „ерсофта“, баш као што је то случај и са „пејнтбол“ активностима, немају ограничење у годинама, а подразумевају симулацију борби са аутентичним оружјем и војном тактиком. На тренинзима се користе пиштољи и пушке који су изврсна реплика правог оружја, а напуњени су куглицама величине 6 мм које се праве од пластике. Током тренинга се користи систем части, односно играчи се ослањају на искреност једни других и спремност да признају да су погођени, јер куглице не остављају препознатљив површински траг.

„Ерсофт“ је настао у Азији касних 70-их у светлу чињенице да је цивилима било забрањено поседовање ватреног оружја. Средином 80-их ово се претвара у један вид рекреативног спорта у коме ужива на хиљаде и хиљаде играча широм света.

Стручњаци за домаће медије наводе да је Коста Кецмановић, дечак убица, заиста био добро увежбан, а да је то савладао не у стрељани, но управо на поменутим тренинзима. Стечене вештине је употребио у сврхе незапамћеног злочина.

владимир кецмановић
Кецмановић већ годинама тренира ерсофт / Фото: Фејсбук

Отац – пасионирани заљубљеник у ерсофт

Дечаков отац Владимир Кецмановић, иначе познати београдски лекар, на свом Фејсбук профилу поставља фотографије са тренига „ерсофта“. Такође, прати неколико страница које су посвећене управо „ерсофту“, али и различите стрељане.

Кецмановић је претходних година такође означен на многим фотографијама са „ерсофт“ тренинга. На фотографијама је у пуној ратној опреми – лажним војничким униформама, те са верним репликама оружја у рукама.

Он је у једном тренутку решио да у свој хоби укључи и сина, али оно што је требало да буде заједничко време оца и сина претворило се у један од алата за извршење страшног масакра.

Блиц Жена