ВУЧИЋ ТРАЖИ УВОЂЕЊЕ СМРТНЕ КАЗНЕ: „ПРИМИЋЕМО ЈОШ 1.200 ПОЛИЦАЈАЦА, РАЗОРУЖАЋЕМО СРБИЈУ“

У наредних шест месеци примићемо нових 1.200 полицајаца, да родитељи могу да се осећају сигурно, рекао је данас председник Србије Александар Вучић поводом масакра у Младеновцу.

александар вучић
Александар Вучић

Тиме ћемо, како је рекао, смањити насиље у школама у Србији за око 80 одсто.

Председник Србије Александар Вучић обратио се јутрос из Председништва Србије заједно са члановима Владе Србије поводом стравичних злочина које потресају Србију последња три дана.

Председник је том приликом истакао да је тражио да се врати смртна казна, али су га премијерка и Влада одбили рекавши да бисмо поред Белорусије били једина таква земља у Европи.

Председник је, осим смртне казне, између осталог затражио и нове мере:

  • 1200 нових полицајаца биће распоређено по школама
  • већа сигурност у школама
  • одузимање оружја
  • огромне казне
  • драконске мере

Председник је најавио да су ове несреће које су се десиле за нас највеће иако ни територијално ни бројчано нисмо велика земља и да ћемо морати да применимо мере које ће дати резултате.

Председник је и наложио МУП-у да све особе које имају нелегално оружје предају у наредних месец дана то оружје или ће уследити бруталне санкције.

– Уз саучешће члановима породице убијене деце и радника обезбеђења ОШ „Владислав Рибникар“ желим да изјавим саучешће ноћас злочиначки убијеним људима у Младеновцу, Шепшини, Доњој Дубини, Смедереву, и да им кажем да смо, иако је то веома тешко за те људе да прихвате, заједно у њиховој тузи. Ово је напад на целу нашу земљу и цео народ то осећа. Да сам поборник теорије завере, имао бих шта да кажем, али нисам и саопштићу мере које ћемо предузети – рекао је Вучић.

Прва мера, је, како је казао, повећање броја полицајаца.

– То је за сигурност родитеља, а пре свега мајки. Не постоје мајка и бака које су спавале протеклих дана. У Београду постоји 330 школа, биће 330 полицајаца у свакој школи. Биће их више наравно. То ће нас коштати 25 милиона евра више, али смо пронашли новац – рекао је Вучић.

О мерама Владе Србије

Влада ће донети закључак колико данас, како каже, којим се налаже МУП-у да припреми измене и допуне Закона о муницији, којима ће се пооштрити мере држања оружја.

– Има око 400.000 лица, сви они ће проћи ригорозне мере. Разоружаћемо Србију, а казне ће бити драстичне. Па да видимо како ћете да набавите оружје. Ни то неће бити довољно, па и за то мало оружја што остане, биће предвиђене шестомесечне провере лица, са лекарским, психијатријским и другим прегледима, и када надлежне службе кажу, обавезан тест на дрогу, најављен само 48 сати раније – каже председник.

Вучић је додао да што мање цеви има, то мање опасности за нашу децу и грађане.

– Одмах да МУП изда мораторијум на издавање било каквог оружја у наредне две године, укључујући и ловачко оружје. Налаже се МУП-у да све особе које имају нелегално оружје предају у наредних месец дана предају то оружје, или ће уследити бруталне санкције и страшне последице – казао је Вучић.

Председник је истакао да се повећавају казне за неовлашћено држање и стављање у промет оружја.

– Посебно се повећавају казне за ношење опасних предмета, попут ножева и перореза, којим деца могу нанети тешке повреде другарима. О иницијативи за постављање метал детектора на вратима – у Руђеру Бошковићу имате та врата, али није помогло ништа. Не би ни пет таквих врата помогло у Рибникару. Ми морамо слободно да живимо, и да се супротставимо овом злу. До понедељка нећу одговарати овима који су користили трагедију за своје циљеве, а од понедељка ћу одговарати. Ми морамо да победимо због наше деце, дека, бака и родитеља. Од понедељка и уторка, уз сву тугу и бол, мораћемо да наставимо да живимо и радимо, али и системски и систематски да мењамо себе – рекао је председник Србије.

Вучић је додао да иако је смањен број оружја у ранијем периоду, није довољно, и да га баш брига ко ће шта да каже – нико није сигуран.

– У ери друштвених мрежа, када ми јуче имамо 25 интервенција на територији Србије, због неодговорног, грозног понашања наше омладине која имитира убицу. Притом имамо још 20 лажних пријава. Наша полиција не може да стигне да похапси све. А за свакога морамо да одговарамо – рекао је Вучић.

О ноћашњем нападу

Ноћашњи напад је био терористички напад, рекао је он.

– А наше јединице су имале задатак да неутралишу терористу. Зликовац је ухапшен и светлост дана угледати неће. Метафорички речено – казао је Вучић.

О терористи из Младеновца рекао да је мотив за његов ноћашњи крвави пир, како је ухапшени рекао, омаловажавање.

– Реч је о младићу који у Србији носи мајицу с Хитлеровим поздравом и велича Хитлера, а у току самог хапшења полицајцима говорио: Поштовање, поштовање – испричао је Вучић.

О враћању смртне казне

Ја сам предложио да ми лепо вратимо смртну казну, али су ме премијерка и Влада одбили рекавши да бисмо поред Белорусије били једина таква земља у Европи, испричао је Вучић.

– Они су ме обавестили да је то противно Европској конвенцији – казао је Вучић.

О штрајку запослених у просвети

Прокоментарисао је и најављени штрајк запослених у просвети.

– Сад сте им најпотребнији. Као Бога вас молим, будите са децом – рекао је Вучић.

Казао је и да се монструми неће ходати слободни.

– Ни ти монструми неће побећи нигде. Неће изаћи никада! Ни онај мали монструм, ни нешто већи монструм! – рекао је Вучић.

После убиства деце сви смо били у стању шока.

– И ми којима је посао да будемо трезвени, као зомбији смо ходали 24 сата – казао је Вучић.

У Србији имамо 505. 247 ученика, родитељи су постали забринути и уплашени, што је, како је рекао, логична последица.

После масакра у школи „Владислав Рибникар“ у среду у Београду, синоћ се догодило ново масовно убиство у Србији! Код Младеновца је Урош Б. у поноћном нападу аутоматским оружјем убио најмање 8 особа, а ранио најмање 14. Тако је у ова два језива крвопролића у Београду и околини у мање од 48 сати убијено чак 17 особа.

Интензивном акцијом српске полиције, која је са свим расположивим снагама целу ноћ била на терену, након осам сати убица је пронађен у Вињишту код Крагујевца.

Блиц

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.