Нови изум – „Клизава површина“: Збогом мучном цеђењу пасте за зубе из тубе!

Научници у Бостону дошли су до открића које ће потрошачима омогућити да из тубе или флаше исцеде и последњу кап кечапа, пасте за зубе, лепка и слично. Ради се о најновијој формули која ће зид амбалаже учинити клизавим, чиме ће искоришћеност производа бити максимална.

клизава боца

Истраживачи са Масачусетског технолошког института (Ем-Ај-Ти) верују да ће ова иновација значајно утицати на смањење отпада. Облагање унутрашњег дела амбалаже овом материјом, учиниће да производ склизне без остављања трага за собом.

Професор Крипа Варанаси, који је изумео „клизаву површину“, тврди да нема разлога за страх јер је ова формула потпуно безбедна: „Добра ствар је што је премаз заправо комбинација чврстог и течног и може се прилагодити производу. Дакле, за амбалажу која садржи храну, прави се површина од јестивих састојака који се без страха могу унети у организам.

клизава формула за амбалажу
Две посуде са фарбом од којих је друга третирана „клизавом формулом“

Сваке године око 200 милиона галона материјала остане заробљено у цистернама које се касније перу, а материјал отече заједно са водом. Исти случај је и са 40 милијарди паковања робе у којима увек остане одређени проценат непотрошеног производа.

Како се предвиђа, ова револуционарна иновација значајно ће допринети смањењу отпада, али ће утицати и на уштеду, чиме ће једним ударцем убити две муве.

Хронограф