Ислам наталитетом преузима примат у свету

Најновијим истраживањем центра „Пју“ из Вашингтона дошло се до неславних података, кад је у питању будућност хришћанске вере. Истраживање је показало да ће до средине 21. века ислам бити прва религија по броју верника.

православље

Према подацима, 2010. године је на свету било 2.2 милијарде хришћана, што је 31 одсто светске популације, док је муслимана било 23 одсто, односно 1.6 милијарди. Анализирајући демографске податке верника, истраживачки центар „Пју“ дошао је до закључка да ће се број верника ове две религије изједначити до 2050. године, после чега ће ислам наставити да се шири, тако да ће хришћанство изгубити примат, као вера која је сада најраспрострањенија у свету.

У извештају се наводи да је разлог томе тај што муслиманске породице имају више деце, док становништво у хришћанским земљама полако изумире. Муслимани су, такође, млађи од хришћана, па се верује да ће имигранти временом заменити хришћанско становништво у развијенијим земљама.

„Пју“ предвиђа да ће 2050. године муслимани чинити 2.5 одсто популације САД, док ће их највише бити у Индији, око 310 милиона, или 18 одсто популације те земље.

Хронограф