Читаку: Само наивни Срби верују да Трамп неће подржати Косово!

Пошто је једном приликом у Савету безбедности Уједињених нација упозорила 15 држава – чланица овог најважнијег тела светске организације да „Србија живи у паралелном универзуму“, амбасадорка Косова у Вашингтону Вљора Читаку говорила је о тој теми за босански Аваз.

Амбасадорка Косова у Вашингтону
Вљора Читаку/ФОТО: Википедија

Читаку је за Аваз коментарисала изјаву нове америчке амбасадорке у УН-у, Ники Хејли, која је недавно позвала да међународна заједница настави с признавањем Косова, као и на пријем ове најмлађе европске државе у редовно чланство Уједињених нација.

На питање новинара Аваза: „Како у Србији тумаче ситуацију и нова дешавања у вези с Косовом?“, Читаку каже:

„Нажалост, оно што чујемо од српских званичника и оно што смо чули од председника Србије, доказ су да Србија заиста живи у паралелном универзуму и у стању негирања реалности. Но, историја се не може поново писати и реалност на терену се не може променити. Независност Косова је чињеница и она је призната од већине слободних земаља света (као што су нпр. Науру и Тувалу, прим. Хронограф). Желим да верујем, да ће пре, радије него касније, Србија прекинути са овим дневним сном и прихватити ову реалност“, каже Читаку.

Трамп о Србији – да ли нас амерички председник заиста воли?

Одговарајући на питање како то да Београд није раније, без обзира на промену администрације у Вашингтону, успео да предвиди како се америчка политика према Косову неће мењати, чак ни са уласком Доналда Трампа у Белу кућу, Читаку истиче да су у то поверовали само политички наивци.

„Било је наивно поверовати да би се позиција САД према Косову могла променити. Политичари на Балкану имају кратку меморију. Они заборављају да постоји јасна двопартијска америчка подршка и политика (демократа и републиканаца) не само Косову, но и целом региону“, сматра она.

Контакти са Трампом

Амбасадорка Читаку, која је, како је то објављено на друштвеним мрежама – направила своју прву фотографију с новим америчким председником Трампом, потврдила да је Приштина већ остварила директне контакте с новом владом у Вашингтону:

„Ми смо остварили наше контакте с новом администрацијом и охрабрени смо несмањеном подршком, што је јавно и речено од стране министра одбране генерала Џејмса Матиса и амбасадорке у УН-у Ники Хејли – додала је.

Читаку и Трамп
На пријему код председника Трампа/ФОТО: Твитер

Одговарајући да ли, и поред тога што су свесни горе наведених чињеница, у Београду опет жестоко говоре у вези са Косовом и због предстојећих председничких избора у априлу, Читаку каже:

„Србија јесте у изборном расположењу, а кад год су избори у Србији – тензије у региону расту. Жалосно је што српски политичари још користе тешку реторику и провокативне акције као платформу за своје изборе. Србија је наш комшија и, било да смо благословени или проклети (због тога), ми ћемо живети једни поред других до краја наших живота. Зато ће бити боље да они чим пре прихвате Косово. Знају они врло добро да ЕУ неће прихватити још више проблема у Унији, па зато Косово и Србија морају нормализовати своје односе пре прикључења ЕУ. То значи да Србија мора у потпуности да призна Косово“, поручила је у разговору за Аваз.

Хронограф

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.