Широм Војводине осванули ГРАФИТИ „ВОЈВОДИНА = КАТАЛОНИЈА“

Нови Сад  – Графити „Војводина = Каталонија“ осванули су у више места у Војводини.

графити
Фото: Танјуг, AP

Графити су примећени у Новом Саду, Зрењанину, Бачкој Тополи, Суботици, Сенти, Кикинди и Жабљу.

На графитима исписаним црним спрејом нацртана је и застава Каталоније.

Сличне графите раније је исписивала организација која се представља као „Млада Војводина“.

графити
Фото: Twitter

ЗАСТАВА КАТАЛОНИЈЕ У НОВОМ САДУ Лига социјалдемократа Војводине здушно уз Каталонце

На просторијама Лиге социјалдемократа Војводине у Новом Саду истакнуте су заставе Каталоније уочи најављеног референдума о независности те шпанске покрајине, а лидер ЛСВ Ненад Чанака каже да је то учињено у знак солидарности са грађанима чије право на референдум оспорава централна власт у Мадриду.

Чанак је у писаној изјави за Тањуг навео да ће данас бити у Барселони.

– Ми не тврдимо да Каталонија има право да распише референдум са темом независности, али каталонске власти имају право да распишу референдум као такав. Другим речима, грађани Каталоније морају имати право да се референдумски изјашњавају и то изјашњавање мора остати у оквирима Устава Шпаније – каже Чанак.

Ако би, сматра Чанак, референдум показао да је већина грађана за независност Каталоније, потребно је кренути у јавну расправу унутар Шпаније о промени Устава.

– Онемогућити грађане да изнесу своје мишљење је врхунски израз недемократичности. ЛСВ позива власти у Мадриду да Шпанија, као земља ЕУ, не чини ништа чиме би нарушила људска и грађанска права Каталонаца – рекао је Чанак.

Управо зато, каже, данас ће бити у Барселони како би се, наводи, и лично уверио да ће каталонски референдум бити победа људских права.

– Надам се да Шпанија, као чланица ЕУ, неће нанети мрљу на образу ЕУ – рекао је лидер ЛСВ.

графити
Фото: Роберт Гетел, РАС Србија

Ненад Чанак који је отишао у Шпанију да да подршку Каталонцима на референдуму за отцепљење написао је на свом Твитер налогу да за Р Српску и Каталонију не важе иста правила.

Бирачка места широм Каталоније су отворена за гласање о независности тог шпанског региона. Полиција на све начине покушава да спречи одржавање референдума.

Каталонска влада је саопштила да је у нередима повређено најмање 460 особа.

Шпанска полиција запленила је кутије и гласачке листиће на бирачким местима, јавља АФП.

Сукоби између полиције и бирача избили су на неколико бирачких места, али и испред самих биралишта, а полиција је у неким случајевима немилосрдно покушавала да растера грађане.

Шпанска полиција употребила је гумене метке против демонстранте испред гласачког места у Барселони, а неколико људи је повређено, преноси АП.

Полицајци су испалили метке покушавајући да удаље демонстранте који су хтели да спрече да полицијска возила са заплењеним гласачким материјалом да се удаље од бирачког места.

Шпански лист Периодико такође јавља да је полиција употребила гумене метке против неколико људи на једној раскрсници у Барселони.

На лицу места је шпанска полиција, као и цивилна гарда, а Барселону надлећу хеликоптери.

Испред неколико бирачких места избили су сукоби пошто полиција покушава да растера људе који су дошли да гласају.

Министарство унутрашњих послова Шпаније саопштило је да су национална полиција и цивилна гарда почеле да плене гласачке кутије и листиће на биралиштима у Каталонији, преноси Ројтерс.

графити
Фото: Танјуг/AP

Каталонски лидер Карлес Пуџдемон изјавио је да је шпанска национална полиција употребила „неоправдано насиље“ против људи у Барселони, који су желели да гласају на референдуму о независности, који је забранио Мадрид.

„Неоправдано коришћење силе од стране шпанске државе, која је и ирационално и неодговорно, неће зауставити каталански народ“, рекао је Пуџедомон реагујући на употребу гумених метака против демонстраната испред гласачких места у Барселони.

Каталонска влада осудила је поступке полиције називајући их „репресијом“ и позвала представника шпанске владе за Каталонију Енрика Миља, који је констатовао да безбедносне снаге поступају „професионално“ како би примениле судску одлуку о затварању биралишта у Каталонији, да поднесе оставку због тога.

Шпанска полиција за разбијање демонстрација почела је распоређивање полицијаца у једном делу Барселоне уочи отварања биралишта за референдум на којем Каталонци желе да гласају о независности, а што Мадрид сматра неуставним.

Почетак гласања о независности Каталоније у Барселони је праћено хапшењем и одвлачењем људи с биралишта, док гласање широм покрајине ометају и проблеми с интернетом.

У међувремену, председник Каталоније Карлес Пућдемон гласао је у месту Корнеља дел Тери у провинцији Ђирона, уместо, како је раније планирано, у месту Сан Жулија де Рамис, где је полиција на силу ушла у биралиште, преноси Гардијан.

У једној школи у Барселони где се одржава референдум полицајци у опреми за разбијање демонстрација су на силу склонили неколико стотина људи који су дошли да гласају, јавља АП.

„Чекали смо унутра да гласамо када је Национална полиција употребила силу да уђе, разбили су стаклена врата и све су узели“, изјавио је један од бирача Денијел Риано, додавши да су полицајци гурали велику групу људи окупљених испред школе.

На другом биралишту у каталонској престоници полиција је привела неколико људи испред биралишта после туче на улици.

Видео снимак објављен на сајту Ел Паиса показује да специјалци са шлемовима на глави стоје наспрам једне групе гневних бирача недалеко од гласачког места у једној школи у Барселони.

На снимску се види како су бирачи подигли руке узвикујући „Напоље“.

Поједини медији преносе да су на улици избини нереди, односно сукоби између полиције и активиста који се залажу за независност Каталоније.

Како се може установити на основу неких фотографија и снимака објављених на друштвеним мрежама, у нередима има повређених.

Најављени референдум, који је гурнуо Шпанију у најгору уставну кризу у последњих неколико деценија и изазвао страхове од уличног насиља, представља тест снаге воље између Мадрида и Барселоне.

Танјуг, Б92