МУКЕ СТОЧАРА КОД ШИДА Мигранти му украли 50 оваца, крађу доказивао и на полиграфу!

Зоран Петровић из Батроваца већ девет месеци не може да се избори са крадљивцима. Пошто су гладни, животињу удаве, исеку и пеку на ватри.

мигранти
Фото: Новости

Зоран Петровић из Батроваца код Шида тврди да су му мигранти украли око 50 оваца за само девет месеци!? Мада је у неколико наврата случај пријавио полицији, према његовим речима, пљачку је морао да докаже на полиграфском испитивању. Иако полиција сада чешће патролира око његовог имања, ни то му не улива сигурност, већ је морао да унајми човека који пази на овце 24 сата.

Зоран је вишедеценијски узгајивач и добитник разних пехара и признања за најбољу генетику разних сорти оваца. У разговору за „Новости“, каже да је сада у ситуацији да тренутних 200 грла – распрода. Учестале су крађе животиња на његовој фарми и он сам не може да се избори са лоповима. А нема начин ни да надокнади штету.

– У фебруару, сам прво приметио да ми фале две овце. И онда сваки месец по неколико, да бих пре две недеље на лицу места ухватио мигранте који су хтели да ми украду три овце – почиње своју јадиковку Петровић.

Каже да је решио да цео случај пријави полицији и изнесе бројку која мањка у боксу.

– У почетку ми нису поверовали, мислили су да сам овце продао, како бих узео одштету од државе. А онда су ме питали да ли бих се подвргнуо полиграфском испитивању, на којем сам доказао да говорим истину – тврди наш саговорник, који је до сада три пута полицији пријављивао крађу.

Зоран чврсто верује да су му овце украли илегални мигранти, који често праве проблеме у Шиду, али и у пограничним местима.

– Они покушавају да се дочепају Хрватске, а кад их тамо ухвате, врате их поново код нас. Нису у прихватним центрима, гладни су и морају да се сналазе за храну. Овцу удаве, исеку је и пеку на ватри, и ту сам их ухватио – у очајању говори Петровић.

Сваку наду да ће наплатити штету овај сточар је изгубио. Тврди да се обраћао на неколико адреса, али да су му рекли да му не могу помоћи.

– Могу да поднесем кривичну пријаву против Н. Н. лица, а од кога да наплатим – пита се сточар.

Истрага у току: Како незванично сазнајемо, припадници Полицијске управе у Сремској Митровици раде на овом случају. Како нам је речено, „предузели су све законске мере и оперативни рад је у току“. После спроведене истраге саопштиће више информација.

Ситуација се стабилизовала

мигранти
Фото: Новости

Да се ситуација у Шиду стабилизовала, уверен је Предраг Вуковић, председник ове општине, који каже да илегалних миграната нема много.

– Често се спроводе акције у којима их хватају и враћају на границу Србије – тврди Вуковић.

Мигранти отимају викендице

мигранти
Мигранти се сунчају испред једне викендице у Бачком Брегу/Фото: Новости

Мештани Бачког Брега, надомак Сомбора, муку муче са стотинама избеглица. У овом делу Бачке нема готово ниједне куће за одмор која није обијена.

Житељи Бачког Брега, надомак Сомбора, места које се налази на самој граници с Мађарском, у последње време имају много проблема са илегалним мигрантима из Либије, Авганистана, Палестине… Њих су у ово погранично место доведели и оставили кријумчари људима. Мигранти се свакодневно могу срести у самом селу, а улазе и у празне викендице мештана, али и Сомбораца, које се налазе на обали Бајског канала.

Овде кажу да од двадесетак викендица готово нема ниједне која није обијена, испретурана и остављена у потпуном нереду. Осим тога, на мети су и чамци, како би прешли на другу страну канала. Иза себе, жале се житељи овог места, остављају и уништен намештај, који користе за ложење ватре.

Брежани траже зашиту од државе, јер мигранти више не зазиру од њих.

– Кад их нађемо у нашим викендицама, понашају се потпуно опуштено, као да смо ми гости. Пре неколико дана сам затекао њих 15 у мојој викендици, у којој не само што су потрошили три кубика исечених дрва, већ су ми уништили и кошнице и потом их наложили да се угреју – огорчено прича Мирко Горјанац.

Овај део границе налази се на простору од седам километара између Бајског канала, Дунава и шуме Карапанџа, која се простире на територијама обеју држава. Мађарска војска добро штити овај уски појас од миграната, а оне које ухвати враћа назад у Србију.

С. Костић/Јoвица Бeкић, Новости