МУДРЕ МИСЛИ ПАТРИЈАРХА ПАВЛА ПРОЋИ ЋЕ СВЕ, АЛИ ДУША, ОБРАЗ И ОНО ШТО ЈЕ ДОБРО ОСТАЈЕ ЗАУВЕК! Овако је говорио светац који је ходао Србијом! ЧОВЕК ЈЕ ЈАЧИ МРТАВ, НЕГО НЕЧОВЕК ЖИВ

Патријарх Павле оставио нам је у аманет поруке, савете и мудре мисли које нам је за живота говорио. Колико је био мудар, одмерен и колико су његове речи биле јаке најбоље је описао академик Матија Бећковић: “Нико није тише говорио а да се даље чуо; нико с мање речи није рекао више, нико није лакше ходио земљом а да је остављао дубље трагове; нико није био мањег раста а да се видео с веће даљине! Отуда, ни више људи ни веће тишине него на његовом погребу!”

патријарх павле
Овако је говорио Патријарх Павле:

1. Човек је јачи мртав него нечовек жив.

2. Када би се сви држали љубави, ова земља би била рај. Али кад би се сви држали бар оног што је мало мање од љубави – јер, љубав је веза савршенства – када би се макар држали принципа „Што желите себи, то чините другима; што не желите себи, то не чините другима“, онда би земља, ако не би постала баш рај, била близу раја.

3. Бог нас је створио људима и тражи од нас да то и будемо. Нема таквих времена у којима то не би могли бити и не би били дужни да то будемо.

4. Време је једно трајање које има прошлост, садашњост и будућност. Али прошлости као времена нема. Има остатака од прошлости. Будућности такође нема, она ће бити. А шта има? Има само садашњост. Та категорија времена не односи се на Бога. На Њега се односи вечност. А вечност је стална садашњост. Нема ни прошлости ни будућности.

5. Права љубав је једино када љубав не тражи своје. Када волиш неког без икакве логике. То је и права слобода. Е зато сам хришћанин.

6. Чувајмо се од нељуди, али се још више чувајмо да и ми не постанемо нељуди.

7. Када бих био последњи Србин, пристао бих да нестанем, а да не буде злочина.

8. Пристао бих да нестане не само велика него и мала Србија и сви Срби са мном, а не бих пристао на нељудство и нечовештво.

9. Чувајте и непријатеље своје и молите се за њих јер не знају шта раде

10. Као Патријарх српски, своје првенство међу јединкама, а и свако првенство међу људима, схватам као првенство служења, жртве и крста.

11. Црква не одбија ни оне који мисле да су неверници, поготову кад и они траже начина да дођу у Патријаршију, свеједно из каквих намера. Уосталом, ја сам свештено лице, а света тајна свештенства не прави одбир кога ћете примити и саслушати, ако га нека мука води до вас. А и грешници су углавном веома несрећни људи, нарочито кад су препуни себе.

12. Да је и свима нама, као људима и хришћанима, јасно начело да “зло добра донети неће”, да је “крв људска храна наопака”, ствари би ишле сретније.

13. Да је Бог хтео да човек пуши, уградио би му оџак.

14. Не знате ви, децо моја, шта значи глад и колико је деце широм света гладно, а ми бацамо хлеб поред стола и у контејнере. Некима оне представљају живот и наду, а ми их се тако лако одричемо. Сетите се сваки пут гладне деце широм Африке и света када видите мрвице поред стола.

15. Проћи ће све, али душа, образ и оно што је добро остаје заувек.

 

Курир