РАСТЕ БРОЈ ПОГИНУЛИХ У АТИНИ – Тродневна жалост у Грчкој због жртава поплава

Број погинулих у поплавама код Атине порастао на 15.- Највише су настрадале Мандра и Мегара, Елефсина, као и Коринт и места северо-западно од Атине где је и забележен највећи број пострадалих.

поплаве
Фото: printscreen

Атина – У Грчкој је објављена тродневна жалост после погибије петнаесторо људи и још увек неизвесног броја несталих који су жртве незапамћеног невремена праћеног јаким ветром које и даље бесни земљом.

Од водене бујице која се са околних брда сручила рано ујутру у среду и наставила да дивља током целог дана носећи све пред собом, највише су страдали делови Западне Атике, Коринт и Елефсина. Сама Атина од које су места трагедије удаљена само педесетак километара прошла је без већих последица.

поплаве
Фото: Ројтејс

Највише су настрадале Мандра и Мегара, Елефсина, као и Коринт и места северо-западно од Атине где је и забележен највећи број жртава. Неке је бујица затекла у кући, неке на путу, а још се не зна судбина возача који су настојали да напусте возила што су забележиле и камере на друмовима. Страхује се да их је прогутала водена стихија. Блатњава бујица је достизала и до два и по метра висине, провалила је у домове, продавнице, од паркираних аутомобила направила је гомилу згужваног метала и пластике.

Окренула је и аутобус пун путника који су се у последњем тренутку спашавали искачући кроз прозоре. Десетине повређених смештено је у болнице, стотине људи остало је без крова над главом.

На хитној седници владе премијер Алексис Ципрас је обећао да ће се угроженом региону послати помоћ, да ће грађани чије су куће оштећене бити смештени у хотеле и оближње војне објекте.

Оштећени су и делови старог али и новог пута Атина-Коринт. Ватрогасне бригаде и добровољци покушавају да помогну возачима и извуку аутомобиле из дубоке воде која се формирала на неким превојима на путу и тако рашчисте пролаз уколико наиђе нова бујица.

Ово није први пут да се Грчка среће са катастрофалним последицама невремена. Само 1977. године у воденој стихији после јаких киша страдало је 37 људи, а две деценије касније, чак- четрдесеторо.

Метеоролози су протеклих дана упозоравала на наилазак снажног циклона али, очигледно, нико није претпостављао да ће последице бити тако драматичне.

поплаве
Фото: Ројтејс

Нове прогнозе кажу да се невреме не смирује до краја недеље и да нове налете ветра и обилне падавине треба очекивати на Евији, на острвима из групе Спорадес, а затим на целом Егеју и у унутрашњости земље.

Јасмина Павловић-Стаменић, Политика