Почело је! ТРАМП ПРИЗНАО ЈЕРУСАЛИМ ЗА ПРЕСТОНИЦУ ИЗРАЕЛА

Председник САД Доналд Трамп признао је Јерусалим за престоницу Израела.

јерусалим
Јерусалим/Фото: AP, Oded Balilty

Трамп је на конференцији за медије изјавио да је „одлучио да је време да се Јерусалим званично призна као главни град Израела“. Он је рекао да је то одавно закаснели корак и он овим испуњава обећање које су дали претходни председници.

Израел већ 70 година чека да свет призна Јерусалим као његов главни град и он је дом Парламента, Врховног суда и званичних резиденција премијера и председника Израела, рекао је Трамп.

Председник је објаснио да, када је дошао у Белу кућу, обећао је нови приступ светским изазовима „отворених очију и свежег размишљања“.

„Не можемо решити наше проблеме уз помоћ истих неуспелих претпоставки, понављајући исте неуспеле стратегије прошлости“, рекао је он.

„Стари изазови захтевају нове приступе“, истакао је Трамп.

После више од две деценије одустајања, нисмо ближи трајном мировном споразуму између Израела и Палестинаца.

„Била би лудост претпоставити да понављање истих формула сада може да произведе другачији или бољи резултат.“

Председник је навео да Израел има право да одреди сопствени главни град „као и свака друга суверена нација“.

„Признавање тога као чињенице је неопходан услов за постизање мира“, истакао је он.

„Ово није ништа друго до признања стварности. То је такође исправна ствар“, додао је Трамп.

Амерички председник објавио је и да је наредио Стејт департменту да предузме мере за пресељење Амбасаде САД из Тел Авива у Јерусалим.

Трамп је рекао да су Сједињене Америчке Државе посвећене обезбеђивању мировног споразума и за Израел и за Палестину.

„САД ће подржати дводржавно решење ако се о томе договоре обе стране“, рекао је он и додао да ће потпредседник Мајк Пенс наредних дана посетити Блиски исток да би потврдио америчку посвећеност у региону.

Трамп је додао да би суверене границе Израела у Јерусалиму требало да буду предмет преговора Израелаца и Палестинаца и потврдио је америчку подршку статусу кво на Храмској гори.

Признавање Јерусалима као главног града Израела представља неопходан услов за постизање мира, истакао је Трамп.

Неименовани званичници раније су навели да ће признавање Јерусалима као израелске престонице бити признавање „историјске и садашње реалности“, а не политичко саопштење, пренела је агенција АП.

Они указују да се готово све агенције Владе и Парламент Израела налазе у Јерусалиму, а не у Тел Авиву, где се налазе Амбасада САД и амбасаде других земаља.

Пресељење Амбасаде САД, које је Трамп обећао током предизборне кампање и на чијем спровођењу инсистира, неће бити реализовано одмах.

Јуче је палестински председник Махмуд Абас упозорио да би америчко признање Јерусалима као престонице Израела угрозило мировне напоре Беле куће на Блиском истоку.

Могућност да САД признају Јерусалим као престоницу Израела коментарисао је и турски председник Реџеп Тајип Ердоган, који је упозорио да ће, у том случају, Турска бити приморана да прекине све дипломатске односе са Израелом.

Спутњик