Миодраг Зарковић: СПАСИБА ЗА „ШПИЈУНАЖУ“

Преслатки мудраци са Видовдана утврдили су да афера са оружјем и ова са ”руским шпијуном” долазе из једног те истог центра. Основно сазнање на којем темеље тај свој далекосежан закључак јесте следеће: и новинарка Дилијана Гајтанџијева, која је на свом сајту Армс воч прва објавила податке о ”Крушику”, и Христо Грозев који је јуче ”запалио” српску јавност снимком ”руског шпијуна”, долазе из Бугарске!

миодраг зарковић
Миодраг Зарковић / Фото: Facebook

Та једна чињеница била је мајсторима довољна да повежу ове две афере и, очекивано, огласе Вучићев режим жртвом још једног подлог напада.

Има, међутим, неколико не баш небитних појединости које су вундеркинди са Видовдана пропустили или прећутали, а које на овај јефтини спин бацају потпуно ново светло.

1) Дилијана је о наоружавању исламских терориста почела да јавља пре више од две године, и то тако што се најпре лично уверила, док је извештавала са сиријског ратишта, у присуство бугарског оружја у напуштеним камповима Исламске државе. Због својих чланака, била је испитивана од стране бугарске обавештајне службе и затим грубо најурена из дневног листа у којем је радила, без икаквог објашњења.

2) Грозев је нафатирани сорошевац који за свој ”новинарски” рад добија сорошевске награде типа ”најбољи европски новинар за ту и ту годину”. Предано ради на ширењу западне, махом антируске пропаганде, и за то добија зналајна новчана средства из фондова западних држава.

3) Пре него што се протеклог септембра дотакла ”Крушика”, Дилијана је годинама сакупљала и објављивала шокантна сазнања о међународној завери у коју су укључене многе источноевропске земље, између осталих њена Бугарска, наша Србија и лијепа њихова Хрватска, а на чијем челу се налазе америчке компаније и појединци повезани са војним и безбедносним службама САД. Циљ завере је снабдевање исламских терориста тзв. дипломатским летовима, којима се до Сирије, Јемена и других жаришта преносило и оружје и наоружање.

4) Грозев би пре себи одсекао кабловску него јављао о некој противзаконитости у коју су умешани Западњаци. Таман посла, он се и даље бави доказивањем да су Руси из Донбаса били ти који су лета 2014. оборили онај малезијски авион. Од те приче, за коју нису могли да нађу нити један доказ, у међувремену су одустали сви, али не и Грозев!

5) Дилијанини чланци су често цитирани у руској јавности, која темељно и са великим уважавањем прати њен рад. Ја сам о Дилијани први пут и чуо прошле године у Москви, када сам извештавао са међународне конференције о тајним био-хемијским лабораторијама које Американци постављају око Русије. Том приликом сам се срео и разговарао са десетинама појединаца који су на овај или онај начин повезани са руским војним и безбедносним структурама, а Дилијана и њени чланци били су честа тема наших разговора: ниједном речју ниједан од мојих саговорника није ни покушао да доведе у сумњу истинитост њених извештаја или њен новинарски углед. Напротив, речено ми је, додуше незванично, да Дилијана доста података и добија из руских извора, што је, у крајњем случају, и логично с обзиром на то да је њена новинарска делатност првенствено усмерена ка Блиском истоку и нарочито Сирији, где руска војска сада има значајно упориште и можда пресудан значај.

6) Грозев спада у оне ”новинаре” који би радо и сами бацили нуклерану бомбу или пет на Русију, што се врло лако види по чак и летимичном прегледу његових чланака.

Тако да, могуће је да Дилијана Гајтанџијева и Христо Грозев раде за исти центар. Таман колико је могуће да је са Фахријем Мусљиуом сексуалну аферу имала Ана Брнабић а да је отац Небојше Стефановића у ствари продавао дипломе Синише Малог.

У преводу: ниђе везе.

Фото: Printscreen

Оно где веза постоји, то је између Видовдановог уредништва са једне, и руских тзв. експерата за Балкан Бондаренка, Бондарјева и Искендерова са друге стране. Њих је са СНС и Вучићем повезао Драгомир Анђелковић, један од оснивача и уредника Видовдана, и дугогодишњи Вучићев незванични саветник. Неке од набројаних Руса упознао сам такође лане у Москви и деловали су веома пријатно, али да будем искрен нису ме одушевили познавањем прилика у Србији. Тај утисак су додатно покварили почетком јесени, када су у неколико текстова објављених и овде покушали да представе Александра Вучића као озбиљног савезника Русије. У једном од тих чланака писало је чак да је Вучић најоданији руски партнер у Европи!

Такве оцене изгледале су небулозно и тада, а поготово су такве данас, док Вучић и Брнабићка покушавају да покрену лов на ”руске шпијуне” по Србији.

Никада иначе није било лако објаснити како то да сајт с називом Видовдан подржава Вучића, под чијом је владавином Косово и Метохија све мање и мање у саставу Србије. Али су се тамошњи и многи други вучићољупци својевремено били досетили да се сакрију иза непрегледног руског пространства: ”Све док Вучић води про-руску политику, било би сумануто да га рушимо како бисмо на власт вратили западне слуге”. Управо тако су годинама уназад правдали и њега и, још више, себе.

Спинови попут овог о наводној повезаности Дилијане и Грозева, говоре да они од тог наратива немају намеру да одустају чак ни данас, док Вучић гања ”руске шпијуне” по Србији. Управо док ово пишем, чујем са ТВ-а како бесрамно понавља да је данас упитао руског амбасадора ”Зашто?”, мислећи на – зашто руски шпијуни вршљају по Србији која им је пријатељска земља. Ако му Харченко није одговорио васпитно-поправном шамарчином преко тих лажљивих уста, господин амбасадор би морао да се повуче јер није за ту функцију.

Али Видовдан и остали режимски медији настављају да гуслају о томе да Вучић наводно води проруску политику. Више да и не улазимо у њихову добру или лошу вољу, али то одавно нема чак ни минималну дозу озбиљности. Јер да има, не би смели да не виде оно што је очигледно:

Скандал са трговином оружјем није никаква америчка или западна подметачина (напротив, Дилијана је пре свега раскринкала амерички војно-индустријски комплекс који руководи незаконитом продајом), а сам Вучић је убеђен да су му ту аферу отворили Руси, пошто подозревају да је он спреман да се трајно окрене Западу и гурне Србију у НАТО. По свој прилици је у томе у праву, јер, како видимо, почеле су да се појављују и информације о продаји српског оружја злочиначком режиму у Украјини, који већ пет година ратује против Донбаса и тамошњег руског становништва.

Чиме је Вучић и у коликој мери разјарио Русе, можемо само да нагађамо у овом тренутку, али је, гледано уназад, јасно како је пробао да их умилостиви: управо оним иступима московских ”експерата за Балкан” од пре два месеца. То, по свој прилици, нису били чланци за употребу овде, него више за употребу тамо, у Русији, где је требало да убеде надлежне да је Вучић заиста руски савезник и пријатељ.

Изгледа да ту причу у Русији више нико не гута, ако су је икада и гутали (одавно причам да га тамо доживљавају као неизбежно зло). Када и у Србији људи буду прозрели те лажи, Вучићева власт урушиће се буквално преко ноћи.