ФОРМИРА СЕ НОВИ ОКЕАН Огромна рупа цепа континент на два дела, наша планета више неће изгледати исто

Атлантик, Тихи, Индијски, Арктички и Јужни океан имају монопол на воденом делу наше планете око четири милиона година, због чега се чинило мало вероватним да ће Земља добити нови океан. Ипак, научници су открили да је његово формирање је већ у току и да ће оно поцепати Африку на два дела.

нови океан
Успавани вулкан у Источноафричком рову у Танзанији / Фото: ULRICH DOERING / ALAMY / PROFIMEDIA

Истраживачи су открили да су два дела копна, који чине други највећи и други најнасељенији континент глобуса, почела да се раздвајају, отварајући пут за читав нови океан да прође кроз тај расцеп.

Земље попут Замбије и Уганде могле би једног дана да имају своје обале уколико копнена маса настави да се раздваја. Према угледном журналу Геофизичка истраживачка писма, геолози су успели да потврде да се ствара нови океан како се афрички континент цепа на пола.

Пукотина на граници три тектонске плоче

Научници су успели да пронађу тачно место на којем се, веома дубоко под земљом, први пут отворио континент чија је површина преко 30 милиона квадратних километара, пише Унилед.ком.

нови океан
Африка, цепање континента / Фото: AFRICA INFOHUB / YOUTUBE

Пукотина је смештена на границама три тектонске плоче које се постепено удаљавају једна од друге већ неко време. Геолози су указали да ће овај комплексни тектонски процес ослободити место за потпуно ново водено тело милионима година од данас.

Научници су открили да је пукотина, позната као Источноафрички ров, тренутно дуга око 55 километара пошто се први пут појавила 2005, у пустињама Етиопије.

– Ово је једино место на Земљи на којем можете да проучавате како континентални расед постаје океански – рекао је Кристофер Мур са Универзитета Лидс.

Он је уз помоћ сателитске радарске технологије пратио вулканску активност источноафричког региона која се најчешће повезује са постепеним распадом континента. Пукотина се налази на границама афричке, арапске и сомалске тектонске плоче, а последњих 30 милиона година арапска плоча се полако удаљава од афричког континента.

Исти овакав тектонски помак виђен је пре, јер је то оно што је створило Црвено море и Аденски залив између две повезане копнене масе.

Додатно, сомалска плоча се такође удаљава од афричке – дубећи свој пут кроз Велику раседну долину. Истраживачи су уз помоћ ГПС инструмената успели да прецизно измере ове покрете земље.

– Са ГПС мерењем можете да измерите стопе кретања до неколико милиметара годишње – рекао је Кен Мекдоналд, поморски геофизичар и професор Универзиета Калифорнија.

– Како добијамо све више мерења са ГПС-а, можемо боље схватити шта се дешава. Аденски залив и Црвено море ће преплавити регион Афар и Велику раседну долину и постати нови океан, а тај део источне Африке постаће сопствени одвојени мали континент.

Три тектонске плоче удаљавају се једна од друге различитим брзинама, али Мекдоналд каже да се арапска одваја од афричке брзином од 2,5 цм годишње. Афричка и сомалска плоча одвајају се још споријим темпом, око пет милиметара сваке године.

Милијана Миликшић, Блиц