Свети Серафим Саровски: КРАТКО МОЛИТВЕНО ПРАВИЛО ЗА МИРЈАНЕ којим се може достићи савршенство

Уставши од сна сваки хришћанин треба да, оградивши се крсним знаком и ставши на изабраном месту, чита спасоносну молитву, коју је сaм Господ Исус Христос предао Својим ученицима: „Оче наш“, до краја, три пута , затим у част Мајке Божје „Богородице Дјево“, до краја, такође три пута, и најзад једанпут Символ вере („Верујем у једнога Бога…“).

свети серафим саровски

Завршивши то јутарње правило, сваки хришћанин, ма којег да је пола, звања или рода, нека одлази на посао на који је постављен или призван.

Крећући на пут или занимајући се послом код куће, нека тихо говори:

„Господе Исусе Христе, Сине Божји, помилуј ме грешног (или грешну)!“

Ако га, пак, због неке потребе окружују људи, нека он, занимајући се делом, умом говори једино:

„Господе помилуј!“ и нека тако продужи све до ручка.

Пред ручак, нека он понови наведено јутарње правило.

После ручка нека сваки хришћанин, испуњавајући свој посао, такође тихо изговара:

„Пресвета Богородице, спаси ме грешног (или грешну)!“ и нека тако продужи све до сна.

Када се деси да је усамљен, нека говори:

„Господе Исусе Христе, Богородицом ме помилуј грешног (или грешну)!“

Приближавајући се времену за сан, сваки хришћанин треба да понови јутарње правило: „Оче наш“, до краја, три пута , затим у част Мајке Божје „Богородице Дјево“, до краја, такође три пута , и најзад једанпут Символ вере („Верујем у једнога Бога…“) и после тога нека заспи, оградивши се крсним знамењем.

свети серафим саровски

При томе је преподобни старац Серафим, указујући на опит светих отаца и праведних стараца, говорио да сваки хришћанин, који се држи овог малог правила као спасоносног сидра усред валова светске сујете и са смирењем га испуњава, може достићи до мере хришћанског савршенства и божанствене љубави, зато што су ове три молитве основа Хришћанства:

Прва, јер представља речи самог Господа које је Он поставио као образац свих молитава;

Друга, јер ју је Архангео донео са неба као поздрав Пресветој Дјеви, Мајци Господњој и као крајеугаони камен Новог Завета;

И трећа, јер у себи укратко сабира све догмате хришћанске вере.

Ако хришћанин, држећи се овог правила, буде имао још слободног времена, нека придода и друге спасоносне молитве и читања, нпр. неколико зачала из Светог Евангелија и Апостола, или каноне, акатисте, Псалме и молитве, смирено притом двоструко хвалећи Господа што га је удостојио да Му принесе још нешто од свештених плодова. Кроз то он се мало по мало уздиже на врх хришћанских врлина.

Ономе ко није у стању да испуни чак ни то мало правило (нпр. слуга због обавеза према господару, или службеник због обавеза према својој дужности), преподобни старац Серафим је саветовао да га изврши макар и на постељи, или у ходу, или при вршењу посла, будући да реч Божја каже: „Јер сваки који призива име Господње биће спасен (Рим. 10,13)“.

свети серафим саровски