Многи српски ПОЛИТИЧАРИ ДОЛАЗЕ КОД ЊИХ по савет – Љубомир Кузмановић: ВЕШТИЦЕ некад и сад

Иако се о томе мало или скоро уопште не говори у српској јавности или се то игнорише, оне стварно постоје, активно делују, имају јак утицај на оне људе који им се обрате за „помоћ“.

вештице
Суђење Мери Волкот, једној од „вештица из Сејлема“, 1876. године

Српске вештице! Гатаре, жене које се баве бајањем, врачањем, уклањањем црне магије, гледањем у карте, астрологијом, имају једно заједничко – професију која се назива црна магија! Нимало безазлена, за оне који верују у то, за људе који су очајни због личног живота, који прибегавају вештицама за помоћ у решавању љубавних, финансијских, здравствених или других животних проблема.

Српске вештице су најзаступљеније у источној и јужној Србији, јер им је ту природно боравиште још од давнина, одакле црпу енергију за своје активности. Оне мало говоре о себи и личним животима, не дају интервјуе и воде углавном усамљеничке животе, мада данас многе имају и породице које користе као параван.

Док су у Србији званично такве активности забрањене, незванично се користе у народу. Из наших извора, сведоци међу становништвом који су насељени у местима где вештице бораве, тврде да су и многи српски угледни политичари виђени код њих у њиховим кућама, како долазе по савет или друге услуге које могу да им пруже! Толико о вери и сујеверју међу истима!

Западни лов на вештице

У развијеним земљама Запада ситуација са вештицама је сасвим обрнута. Иако су се званични Рим и Римокатоличка црква успешно борили против вештичарења преко 800 година кроз историју, оне су данас у XXI веку легалне, имају чак и своје универзитете за образовање младих потомака!

У Америци је најпознатији градић Сејлем, који има прве званичне документе о суђењу вештицама, који потичу из 1692. године. Њих 19 је ухваћено и осуђено на смрт вешањем. Данас у Сејлему постоји музеј који о томе сведочи, школа за младе вештице, продавнице у којима можете купити реквизите за вештичарење.

вештице
Љубомир Кузмановић

Такође је познат и градић Хуперстон, у држави Илиноис, у коме је 2013. године званично почела са радом школа за вештице! Прво онлајн, преко интернета, затим и путем похађања „часова“, јер имају око 120.000 пратилаца, од тога 30 до 50 дневно уписује ову школу, а по њеном завршетку добија и диплому!

У Енглеској, Немачкој, Француској, Норвешкој, Шведској и Шпанији ситуација је иста. Вештице су током историје средњег века, од стране Инквизиције која је имала најшира овлашћења, биле осуђиване на смрт због призивања демона и вештичарења. Данас, насупрот томе, уживају популарност у одређеним круговима становништва западних земаља.

Поређења ради, Србија је прескочила средњи век по питању вештица. Не постоје никакви списи и докази о њиховим активностима и постојању или суђењима која су у Средњем веку била заступљена у поменутим западним земљама.

вештице
„Вештичин јарац“ – једна од средњевековних справа за мучење вештица, Музеј на Калемегдану/Фото: М. Вукићевић, Хронограф

Зато их данас има много и неометано делују, иако Српска православна црква изричито осуђује њихово деловање. Познати српски сектолози тврде да оне уживају комфор у свом раду у нашој земљи, као што је то данас и на Западу, иако се код нас званично забрањују од стране државе, јер имају погубно деловање на психу, емоције и карактер особа, које користе њихове услуге.

Остаје нам да као друштво у целини добро прочешљамо овај феномен и суочимо се с њим и његовим последицама по наше друштво и појединце.

Иначе, није случајно да их највише има на истоку Србије, где је „најјача“, тзв. влашка магија, јер само мало даље у Трансилванској области у Румунији можете, такође, упознати разне „караконџуле“ које из те области и потичу! Наше комшије су, исто тако, због заузетости силним ратовима против турских освајача у средњем веку, као и ми, заборавили да се позабаве вештицама!